Осми пут заредом Ушће је на Сретење дочекало бројне атлетичаре који су се надметали на традиционалној манифестацији, ове године под називом „Осма међународна Сретењска атлетска трка – Ушће на Ибру 2019“.

Такмичење, организовано у циљу промоције спорта, здравља и позитивних вредности, свечано је отворио председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, најпре честитајући Ушћанима Дан државности Републике Србије, дан када се Србија напокон ослободила од феудализма и постала модерна држава. Марковић је захвалио организаторима трке који, како је истакао, „на јединствен начин, као нико у Србији, обележавају овај празник“. Захвалио је и волонтерима, привредницима из Ушћа који су помогли у организацији трке, деци која учествују у културно-уметничком програму, али и у трци, уз жељу да „сутра постану спортски шампиони и да имају резултате којима ће се Ушће поносити“.

„Нека ова манифестација превазиђе наше животе, нека траје“, поручио је председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, поздрављајући домаћине и госте, као и учеснике, који су дошли из целе Србије, али и из Румуније и Босне и Херцеговине.

Председник Месне заједнице Ушће и члан Организационог одбора трке Живорад Дражовић је захвалио граду Краљеву који је издвојио финансијска средства за одржавање трке. Он је изразио захвалност и приватним предузетницима и појединцима који су изашли у сусрет и подржала ову манифестацију, без којих не би било могуће организовати ову својеврсну промоцију спорта и здравог живота.

Више од 250 учесника се такмичило у 28 категорија. Трку су започели предшколци из вртића „Плави чуперак“ из Ушћа, а завршили рудари, у пуној опреми, из девет рудника подземне експлоатације угља. Надметали су се и чланови атлетских клубова из целе Србије и ученици бројних основних школа. Сви првопласирани су награђени дипломама и медаљама.

У трци су учествовали и такмичари из Румуније, које је предводио професор Василе Херман, тренер спортског клуба „Медиаш“ из Румуније, а учеснике из Босне и Херцеговине Кондо Сеад, некадашњи рекордер Југославије у маратону, тренер атлетског клуба из Сарајева „Нови град“.

Ове године су изостали Амела Терзић, Елзан Бибић и прошлогодишња победница Теодора Симовић, који су се у то време надметали на Балканским атлетским играма.

Будући да се организатори залажу и за очување културе, уметности и традиције, пре почетка трке, у сали ОШ „Милун Ивановић“, приређен је кратак културно-уметнички програм.

Print Friendly, PDF & Email