Најзначајнија преображењска културна манифестација у Србији „Жички духовни сабор – Преображење 2018“ је отворена 16. августа у Галерији Народног музеја у Краљеву. Двадесет седми пут су Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Народни музеј и Књижевни клуб Краљево бројне суграђане и љубитеље културе и уметности окупили овим поводом, а на славу и част свога града.

У име домаћина манифестације, града Краљева, Сабор је отворио градоначелник др Предраг Терзић, који је подсетио на то да, захваљујући песницима из Књижевног клуба Краљево, данас имамо манифестацију којом се поносимо и да је град, сем прве године, све време ту, са Библиотеком, Музејом, Књижевним клубом, као домаћин манифестације.

„У времену непостојања великих континуитета, у времену када се нешто што је постојало, неретко, руши и проглашава анахроним, када прошлост дижемо у ваздух, постоје и оне манифестације које показују континуитет. Жички духовни сабор приказује значај повезивања Цркве и државе, Српске православне цркве, Епархије жичке и Града Краљева и свих нас који посећујемо ову манифестацију културе, вере и вере у будућност“, рекао је градоначелник Краљева, позвавши и  суграђане да у наредна три дана посете све програме Жичког духовног сабора и да у недељу, 19. августа, у Манастиру Жичи, присуствују уручењу Жичке хрисовуље песнику Стевану Тонтићу.

Жички духовни сабор би био на већим искушењима, можда чак и непремостивим, кажу организатори, без свесрдне подршке Српске православне цркве и Манастира Жиче. Његово преосвештенство епископ жички г. Јустин је истакао значај тога што се људи око једне ствари окупљају пуних двадесет седам година, у време поста Госпојинског и у сусрет великом празнику Преображењу Господњем. Он је подсетио на то да се, као што се природа преображава, као што се Господ преобразио пред својим ученицима, тако и ми преображавамо силом и дејством Божјим и нашим пристанком и вољом.

„Господ Бог Саваот је створио небо и земљу, све видљиво и невидљиво речју својом. Створио је и човека као круну свога стварања, једино словесно биће, и дао му да све што је Он створио именује. Тиме што му даје име, даје му логос, даје му смисао. Тако Бог показује да хоће да човек буде сатворац и помоћник његов.

Песници, књижевници, људи који пишу, који воле реч, даровани су од Бога да то што им је дато тако припреме за душу нашу, за ум наш, да нас ободре, да нас одушеве, да нас подсете да смо и ми људи којима треба реч утехе, а утеха је од Бога, јер је он дошао да нас утеши тиме што је страдао за нас, спрао грехе прародитеља наших и до дана данашњег искупио нас је жртвом својом… Песници су ту да то дело прихвате, обраде у души својој, прилагоде да можемо да их разумемо, да схватимо шта су хтели и да нас узведу тамо где нам је призвање, да будемо аристократе духа. То само човек може. Нека Господ Бог благослови ове дане“, поручио је владика жички Јустин, уз поруку: „Дивим се људима којима је Бог дао реч јер је реч велика сила, она покреће, од Бога је. Нека је Господ са вама, да да снаге да истрајемо, опстанемо и будемо достојни имена Божјега.“

У наставку програма је отворена изложба „Музејске приче – аквизиције 2014-2017“, аутора Сузане Новчић и Љубише Симовића, у оквиру које су изложена дела откупљена на конкурсима Министарства културе.

У музичком делу програма су учествовали Хор „Свети архиђакон Стефан“ и ученици краљевачке Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Реља Јаковљевић и Александар Илијовски.

Print Friendly, PDF & Email