Поводом обележавања јубиларних 70 година постојања, један од  најстаријих спортских организација нашег града, Атлетски клуб Краљево уприличио је свечаност за чланове и пријатеље клуба.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, коме је Атлетски клуб Краљево доделио Плакету за изузетан допринос у очувању и развоју краљевачке краљице спортова, честитао је атлетичарима овај значајан јубилеј, па пожелео пуно успеха у наредној сезони.

Како је подсетио, Атлетски клуб Железничар основан је давне 1952. године, а сви љубитељи атлетике у Краљеву памте га под именом Металац,  Клуб 1991. године поново мења назив и почиње да носи име града у коме је основан – Атлетски клуб Краљево.

„За разлику од других спортова где је тржишни принцип постао главни и где деца почињу да тренирају желећи да успеју, не само кроз добијање спортских резултата, већ да финасијски зараде, атлетика је спорт којим се људи баве зато што га воле. На овом стадиону, велики број дечака и девојчица започео је своју атлетску каријеру, а захваљујући добрим тренерима и одличним педагозима оборени су многи рекорди и стасали су, касније веома успешни, атлетичари“, истакао је Терзић.

Како је подсетио, у сарадњи са Министарством привреде Републике Србије, које је обезбедило 204.000.000 динара, Град је успео да реконструише атлетски стадион и данас сви атлетичари, али и куглаши, боксери и други спортисти који корите подтрибински простор на стадиону, имају добре услове за тренирање.

„Зато данас сви атлетичари, били они пионири, кадети, јуниори или сениори, имају могућност да тренирају на једном од најсавременијих атлетских стадиона у земљи и да вежбају и такмиче се на стази од тартана. Уверен сам да ћемо у будућности имати прваке Србије, Балкана и учеснике значајних европских и светских такмичења из нашег краљевачког клуба“, поручио је први човек Града.

Према речима председника Спортског савеза Краљево Милоша Симовића, бившег успешног краљевачког атлетичара, некада је свако талентовано дете, да би напредовало и наставило своје успешне атлетске кораке, морало да иде да тренира ван свог града јер код нас није имало добре услове.

„Један од те деце био сам и ја, и баш из тог разлога смо се заједно борили да у будућности деца која сазревају на овом стадиону и показују добре карактеристике за бављење атлетиком, имају одличне услове да остану у Краљеву. На овај начин стимулишемо младе да своје способности и резултате постижу такмичећи се за свој град“, изјавио је Симовић.

Познати краљевачки хроничар, по образовању доктор наука, велики поборник атлетике које се не одриче ни дан данас, Милан Матијевић део је Атлетског клуба Краљево више од 65 година као такмичар, тренер и председник.

Како истиче, када је почео да се бави атлетиком, прве године карактерисали су скромни услови за бављење овим спортом.

„У својој прошлости постигли смо изванредне спортске резултате, обарали бројне југословенске рекорде, изнедрили смо велики број државних репрезентативаца у јуниорским и сениорским категоријама. Трудићемо се да постижемо још боље резултате у наредном периоду на понос атлетског града Краљева и омладине која воли спорт“, поручио је Матијевић, коме је поводом јубилеја Клуба уручена Плакета за изузетан допринос и развој краљевачке атлетике.

После Другог светског рата формирано је Спортско друштво Железничар у склопу кога су настале бројне секције, па и секција за лаку атлетику. Фискултурно друштво под називом Металац оснива се 1949. године са фискултурним секцијама стерељаштво, стони тенис, одбојка, фудбал и лака атлетика. Стварање бољих услова за тренинге и такмичење на новоизграђеном стадиону атлетичари из атлетских секција фискултурних друштава Слога, Железничар и Атлетског клуба Омладинац прелазе у новорегистровани Атлетски клуб Металац 1952 године. Након периода стагнације, од септембра 1963. године, захваљујући угледном академском грађанину, привреднику и спортском раднику Милану Матијевићу почиње ново поглавље овог клуба који, од 1991. године, носи назив Атлетски клуб Краљево.

Први атлетски стадион у Краљеву настао је пре 50 година, а након што је реконструисан, 2020. године, постаје стадион са најсавременијим условима за тренирање у Србији. На краљевачком атлетском стадиону, 2021. године, оборен је и светски рекорд у бацању копља, као и бројни државни рекорди и норме за светска и европска првенства.

Print Friendly, PDF & Email