У сусрет Дану државности Србије, у Народном музеју Kраљево, изложбу „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“, у присуству градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, отворила је представница Владе Републике Србије – министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Честитајући овај велики празник, министарка се осврнула на овогодишње обележавање Дана државности низом манифестација у више градова – Београду, Лесковцу, Суботици, Нишу, Новом Саду, Ужицу, Шиду, Зајечару, Аранђеловцу, Прокупљу….

„Поносни смо што можемо да покажемо богатство своје историје, од живота жена на Балкану у античком добу, преко ћириличног писма, средњовековних цркава и манастира, великих реформатора попут Вука Караџића и Доситеја Обрадовића, али и владарских династија и установа, до уметничких дела Надежде Петровић и Саве Шумановића“, рекла је министарка Дубравка Ђедовић Хандановић у Краљеву.

Она је нагласила да је од изузетне важности да чувамо своју историју, да се подсећамо како смо стварали државу, колико смо се борили:

„Срби и Србија су релативно малобројан народ у европским и светским размерама, али народ који је давао изузетан допринос борби за слободу у XIX и XX веку. То говори и чињеница да смо имали један од првих устава у Европи, најлибералнијих у то време, и колико смо допринели и културолошком и исрторијском наслеђу Европе. И кроз овакве културне манифестације треба да се подсећамо колико тога имамо да понудимо, да покажемо.“

„Дан државности Србије – Сретење спаја у себи две можда најважније борбе за српски народ у претходних више од 200 година. То су борба за слободу и за изградњу сопствене државе, коју обележавамо кроз сећање на Први српски устанак и доношење Сретењског устава, којим су постављени темељи модерне српске државе“, рекла је министарка истакавши да су подизање устанка и доношење устава оставили неизбрисив траг и темељ на којем је свака следећа генерација бранила освојену слободу и државност и развијала их даље у духу свог времена.

„И наша генерација има задатак да сачува своју слободу и своју државу, као највеће вредности за које су се борили наши преци. То се ради и кроз очување и јачање државе, у политичком, економском, и сваком другом смислу, али и кроз познавање сопствене историје и културе, чему треба да допринесе обележавање Дана државности и изложбе попут ове“, поручила је она нагласивши да историју не чине само битке, владари, војсковође, донети закони, нити да је она само „мушка“, већ да њу чини и допринос жена у породици, култури, јавним пословима, али и у ратовима, што показује пример Милунке Савић, која је баш из овог краја.

„Зато је важно да је, међу изложбама којима обележавамо Дан државности, Народни музеј Kраљево организовао изложбу „Femina Balcanica“, која осветљава улогу жена у античко доба на Балкану, на чијим темељима су наредне генерације жена даље јачале своју улогу и освајале све веће слободе“, закључила је Ђедовић Хандановић.

На изложби „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Жена на Балкану у античком добу“ у Краљеву су презентовани експонати – родно опредељени археолошки предмети и епиграфски споменици из пет античких збирки Народног музеја Србије. Експонати су изабрани на основу издвојених сегмената који прате живот жене током антике – хеленистичко-римског периода стварајући уједно слике о положају и улози жене у друштву. Изложба је конципирана да се кроз пет главних сегмената представе теме из живота жена у времену хеленистичко-римског периода на тлу Србије и Балкана кроз које су испричане неке од прича о женама тога доба: Учешће жене у култу/Божанске љубави, Утицај римске империјалне уметности на представама жена, Жена у породици, Шта су жене радиле у кући и ван ње, Жена и мода.

ФОТО: Народни музеј Краљево

Print Friendly, PDF & Email