Град Краљево односно краљевачка Канцеларија за младе домаћин је пољским ученицима који су, након посете ученика из Краљева Зеленој Гори током последње седмице септембра, у склопу пројекта размене ученика са Зеленом Гором,  дошли у узвратну посету.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је, са сарадницима, примио ученике из партнерског пољског града и том приликом разговарао са њима о утисцима приликом боравка у нашем граду, као и следећим корацима и будућој сарадњи. Он је подсетио на то да сарадња између Града Краљева и Града Зелена Гора у Пољској траје више деценија, као и да је настала у периоду након завршетка Другог светског рата, када је велики број Краљевчана одлазио у Зелену Гору, али су и млади људи из Зелене Горе обилазили Краљево.

„Желимо да ову сарадњу наставимо, унапредимо, и да млади Краљевчани и даље одлазе у Зелену Гору и да њихови вршњаци долазе у наш град. Управо због тога смо у буџету за ову годину определили средства како би Краљевчани посетили овај град у Пољској. Они су у периоду од 24. септембра до 1. октобра били гости Зелене Горе и могли да виде основне, средње школе, факултете, да посете спортске клубове и да виде како млади тамо живе“, изјавио је Терзић.

Према његовим речима, одмах након те посете, двадесетак младих људи из Зелене Горе дошло је у Краљево, у Дечје одмаралиште на Гочу, и током ове недеље имали су прилику да обиђу манастире Жичу и Студеницу, средњовековни град Маглич, Духовни центар „Владика Николај Велимировић“, посете Факултет за машинство и грађевинарство, као и Народни музеј, како би се упознали са нашом историјом, традицијом и културом, а кроз састанке са краљевачким вршњацима ће моћи и да размене искуства. У плану је и обилазак Гробља стрељаних и Споменика отпора и победе, као и посета Дому ученика, где ће учествовати у бројним секцијама, као и Сајма спорта, а имаће прилику и да учествују у спортским активностима на теренима.

„Важно је да стварамо нове пријатеље, да упознајемо људе из других градова из иностранства, али је веома битно да ојачамо стара пријатељства, да их унапредимо, и да стару сарадњу, које се сећају Краљевчани који данас имају 60 и 70 година, поново развијемо како би млади људи схватили значај оваквих посета“, поручио је градоначелник, па додао да ће Град Краљево увек мислити о старим пријатељима и изразио наду да ће ова млада деца, када се врате у Зелену Гору, понети лепе утиске из нашег града.

Према речима ученице из Пољске Лене Живицке, ова посета је дивна прилика да она и њени другари упознају културу и историју града Краљева, али и Србије. Веома су захвални за прилику да посете Краљево, које је веома леп град.

„Посетили смо Народни музеј и упознали вашу историју, којом смо веома дирнути, обишли смо тврђаву Маглич, са које се пружа величанствен поглед, којим смо били очарани јер у нашој регији немамо такве планине, само језера, посетили смо Манастир Студеницу и упознали се са вашом религијом, која је различита од наше, обишли смо и Манастир Жичу и сазнали колико је важна за ваш Град и Србију. Провели смо сјајно време са нашим вршњацима, који су нас посетили у Пољској, и надамо се да су понели лепе успомене из Зелене Горе као што ћемо ми понети из прелепог Краљева“, казала је Лена.

Како је истакао представник Канцеларије за младе града Краљева Бошко Мачужић, у склопу размене ученика средњих школа између партнерских градова Зелене Горе и Краљева, краљевачка деца су прошле недеље имала прилику да  се упознају са пољском историјом, културом, уметношћу и начином школовања. Двадесетак ученика, узраста од 15 до 19 година, који су постигли врхунске резултате на републичким или освојили значајне медаље на спортским такмичењима, одлични ђаци и спортисти, успешни у областима којима се баве, имали су могућност да, кроз овакво путовање, упознају друге са оним што они раде, али и да виде како школство и такмичења функционишу у другим земљама.

„Добро је да наша деца имају шансу да упознају историју и културу других народа како би своју више поштовала, а деца из Пољске имају прилику да упознају нашу културу. На тај начин развијамо сарадњу, остварујемо контакте, нове комуникације, повезујемо ове младе људе, њима и граду на корист. Надам се да ће у будућности ово бити мотив и другим средњошколцима да, захваљујући постигнућима, могу да учествују на оваквим разменама. Важно је да помогнемо деци“, изјавио је Мачужић, истакавши да су краљевачка деца јако мотивисана да упознају нове културе и да им треба пружити прилику да упознају свет са оним што раде и да виде на који начин се други представљају. Приликом боравка у Пољској свакако су наш град на веома достојанствен начин представили – каже Мачужић додајући да сматра да је оваква размена прилика да се на прави пут изведу млади људи који тек треба да завршавају школе, дају допринос заједници и да постану добар потенцијал који ће у будућности на више начина и у више области повезати наш град са Зеленом Гором.

Сарадња Канцеларије за младе града Краљева са пољском омладинском организацијом, настала захваљујући посредовању Одељења за европске фондове Града Зелена Гора, искуство је корисно за успостављање нових, истих или сличних, контаката у будућности.

Print Friendly, PDF & Email