Како се понашати пре, током и након земљотреса, током Вежбе цивилне заштите „Kраљево 2024”, показали су ученици четири краљевачке средње школе – Гимназије, Економско-трговинске, Медицинске и Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“. Оваква показна вежба евакуације у случају земљотреса организована је први пут на подручју нашег града са овако великим бројем учесника на једном месту. Званичан почетак вежбе означила је сирена, која је симулирала дужину трајања земљотреса, а након које су ђаци, поступајући у складу са прописима, напуштали учионице и школске зграде, с тим да је неколико ученика одглумило да је задобило повреде током земљотреса.

„Акција подразумева истовремено реаговање током земљотреса, пре свега личне, а онда и колективне заштите, у смислу евакуације из објеката и окупљање на безбедној локацији. То је уједно била вежба за цивилну заштиту везано за пријем великог броја људи у некој акцији заштите и спасавања. Припремили смо и оброк – кувани пасуљ за све учеснике“, рекао је руководилац Одељења за послове цивилне заштите Здравко Максимовић и захвалио на помоћи донаторима – канцеларији СПЦ „Човекољубље“ у Kраљеву, пекари „Дон Дон“, Одреду жандаремерије и Другој бригади Kопнене војске.

Овакве вежбе су од великог значаја будући да је град Краљево већ годинама на удару земљотреса и поплава.

„Вежба је веома важна за запослене због познавања процедура, за руководство школа, у смислу упознавања са средствима и каналима комуникације и узбуњивање, као и за читаву јавност за подизање виталности и спремности реаговања у случају већих катастрофа“, каже Максимовић истичући да живимо на трусном подручју и да је неопходно да се упознамо са правилним процедурама и поступцима за понашање током и након земљотреса.

„Град је доста новца уложио у обуку кадрова и наставиће тако. Имамо велику подршку и Министарства просвете, Полицијске управе и Сектора за ванредне ситуације. Сви елементи друштва схватају да се више пажње мора посветити овој области. Ми на јавним функцијама морамо да будемо подршка, али и иницијатори. Ми смо по овоме заиста постали пионири у Србији и ово данас ће многима послужити као пример, тачније пилот пројекат, јер без заштите односно идеје да се сами организујемо – нема нам помоћи“, сматра Сретен Јовановић, члан Градског већа града Краљева задужен за послове из области развоја система заштите и спасавања и цивилну заштиту.

Према речима в. д. директора Гимназије Радмиле Мурганић, веома је важно да сви будемо освешћени и припремљени, да сви прођемо обуку евакуације, путева који су нам потребни да стигнемо на безбедно место услед земљотреса.

Добротворна фондација СПЦ „Човекољубље“, дугогодишњи партнер Одељења за послове цивилне заштите, која је углавном била фокусирана на хуманитарну подршку становништву које је претрпело штету, пружила је велику подршку усмерену на превенцију и смањење ризика. Управник програма добротворне фондације СПЦ „Човекољубље“ Марија Вранешевић је нагласила да им је жеља да се становништво, у овом случају ђаци и професори, што је могуће боље припреме да реагују превентивно, али и адекватно кад нека катастрофа настане.

„Подржали смо и новчано и ресурсима припрему адекватних мартеријала како би деца била што оспособљенија да заштите себе, другове, наставнике. У наредном периоду ћемо одабрати две месне заједнице које су у повећаном ризику од понављајућих природних катастрофа и осмислити два мала пројекта, обезбедити финансијску помоћ, да се мештани обуче или прибаве опрему којом ће се брже и ефикасније заштитити у случају природних катастрофа“, казала је представница „Човекољубља“.

Акцију, са око 1.500 учесника, организовало је Одељење за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева. Осим средњошколаца и запослених у школама, учествовали су и припадници ватрогасно-спасилачких јединица, екипе хитне помоћи, Одељења комуналне милиције и повереника цивилне заштите, волонтери Црвеног крста Краљево.

Print Friendly, PDF & Email