Град Краљево је, традиционално, даривао младе маме и најмлађе суграђане који су дошли на свет у првим данима нове године.

Иако је посета породиљама изостала ради безбедности мама и малишана, градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са даровима, посетио је краљевачку Општу болницу „Студеница“.

Букети цвећа за маме и поклон честитке на по 15.000 динара за куповину потрепштина за бебе у објектима Апотекарске установе Краљево на територији Града Краљева и општина Врњачка Бања и Рашка, које се могу искористити до краја фебруара, захваљујући запосленима у Породилишту, стигли су до „новогодишњих“ беба и њихових мама.

Наш град постао је богатији за три малена становника – 2. јануара, породица Милутиновић добила је принову – девојчицу Калину, а 3. јануара, малени дечак Новак обрадовао је породицу Николић, док је породицу Андрић развеселила девојчица, око чијег имена се њени најближи још увек договарају.

Њиховим породицама градоначелник Краљева честитао је Нову годину, а најмлађим суграђанима пожелео здравље, безбрижно детињство, да буду добри људи који ће, када одрасту, допринети развоју нашег града.

Како је истакао, Град Краљево се труди да помогне наталитет тако што је, у буџету за 2023. годину, између осталог, обезбедио 5.000.000 динара за вантелесну оплодњу.

„Желимо да сви млади људи који желе да постану родитељи, а то не могу из медицинских разлога, добију помоћ Града. Уколико ова средства не буду довољна, током ребаланса буџета, Град ће обезбедити још финансијских средстава за вантелесну оплодњу“, поручио је Терзић.

Према његовим речима, до прошле године нису обезбеђивана финансијска средства за приватне вртиће, те су родитељи деце која нису уписана у државни вртић морали су да обезбеде пун износ за похађање приватне предшколске установе. У почетку је постојао само један приватни вртић који је имао лиценце Минстарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а сада их је више.

„Град је у буџету за 2023. обезбедио 65.000.000 динара као субвенције приватним вртићима на својој територији. Важно је да, уколико буде још новоотворених приватних вртића и интересовања за упис деце у њих, у ребалансу ћемо обезбедити још финансијских средстава јер новац који обезбеђујемо за наталитет, за наш децу, није трошак, то је наша обавеза и из године у годину треба да обезбеђујемо што је могуће више средстава за нашу децу“, истакао је Терзић.

Како је подсетио, Град Краљево је обезбедио и средства за породице са троје и више деце, па је у буџету за ову годину – за субвенције комуналним предузећима, за комуналне услуге вишечланим породицама, обезбеђено чак 26.500.000 динара.

„Обезбеђивањем ових средстава не можемо неког натерати да добије треће или четврто дете, али ћемо помоћи оним породицама које већ имају троје или четворо деце да лакше и боље живе и да њихове породице, када имају плаћен део комуналних услуга, имају више новца за друге потребе“, појаснио је градоначелник.

У жељи да подржи борбу против беле куге, као и реализацију циљева Националне стратегије популационе политике Републике Србије, већ неколико деценија, Црвени крст Краљево започиње нову годину најрадоснијом својом активношћу под називом „Да нас има више“.

Према речима секретара Црвеног крста Краљево Радмиле Добрић, пакетом за новорођену бебу желе да захвале родитељима што су наш град учинили богатијим за још један осмех, а најмлађим суграђанима да пожеле дуг, срећан и безбрижан живот.

Помоћник директора Опште болнице „Студеница“ доктор Милан Парезановић захвалио је градоначелнику Терзићу на, сада већ традиционалној, посети и хуманом гесту којим сваке године обрадује родитеље и новорођенчад, као и Црвеном крсту Краљево.

Како је истакао, 2022. године, краљевачко Породилиште имало је 1.215 породиља и са поносом је донело на свет 1.218 живорођене деце, што је за 80 беба више него претходне, 2021. године.

_______________________________________________________________________________________________________________

ФОТО: Портал КРУГ

Print Friendly, PDF & Email