Град Краљево, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Републике Србије, од 2021. године када је објављен први јавни позив за јединице локалне самоуправе, учествује у спровођењу Програма енергетске санације породичних кућа и станова.  У оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији”, у Свечаној сали Градске управе, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић уручио је уговоре о додели средстава за спровођење мера енергетске ефикасности на породичним кућама и становима.

Како је подсетио, град Краљево заједно са Министарством рударства и енергетике, још од 2021. године, сваке године издваја средства за енергетску санацију кућа и станова.

„Прве године, 2021, из градског буџета смо издвојили 2.500.000 динара, а 2023. године тај износ је увећан на чак 10.000.000. Када смо удруживали средства са Републиком, прве године смо, у оквиру конкурса, грађанима делили 5.000.000 динара, а данас је то чак 25.000.000 динара“, казао је Терзић, па додао да су, када се Град прикључио пројекту, суфинансиране само две мере енергетске ефикасности –  замена столарије и котолова, док данас ова средства могу бити употребљена и за радове на фасадама, крововима, подовима, за куповину топлотних пумпи, а велики број грађана показује интересовање и за соларне панеле.

„Сада је обезбеђено знатно више средстава него 2021. године, чак пет пута више новца који се може користити и за друге намене. Очекујем да ће интересовање наредне године бити још веће, а Град ће се потрудити да, заједно са Републиком Србијом, обезбеди довољно средстава како би сви наши грађани могли да замене столарију, купе нове котолове, изведу радове на фасадама и крововима или поставе соларне панеле“, поручио је градоначелник.

Према речима енергетског менаџера града Краљева Зорице Сретеновић, наши суграђани, који су прошле јесени конкурисали за субвенционисане мере, данас су потписали уговоре за енергетску санацију  са Градом и одабраним привредним субјектом.

„Од 91 уговора, више од 60 одсто је за замену столарије, а преостало је за замену начина грејања односно промене котлова на чврсто или фосилно гориво у котао на пелат односно биомасу. Поједини власници су конкурисали и за две мере енергетске ефикасности односно пакет мера, тако да имамо пример и оних који ће истовремено уградити топлотну пумпу и соларну електрану као најбољу и најиновативнију комбинацију за грејање на нашем подручју“, појаснила је Зорица Сретеновић.

Како је истакла, грађани су за столарију могли да добију субвенције у вредности од 120.000, ако су власници стана, односно 160.000 динара, ако су власници куће, док је највећа субвенција, али и најскупља инвестиција, била за соларне електране које се пројектују и постављају на крововима породичних кућа.

Пројекат „Чиста енергија за грађане у Србији“ започет је 2023. године и трајаће пет година. Сваке године интересовање грађана за спровођење мера енергетске санације расте, па је 2021. године њих 55 добило средства за суфинансирање, а данас је 91 власник домаћинства потписао уговор. Током јуна месеца биће објављен конкурс за све оне који желе да добију средства субвенционисања за примену мера енергетске ефикасности, а новина је да ће ове године бити објављен и посебан Јавни позив за грађане који имају статус енергетски угроженог купца.

Print Friendly, PDF & Email