Град Краљево је један од девет потписника уговора са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре о суфинансирању развојних инфраструктурних пројеката. Осим са градоначелником града Краљева др Предрагом Терзићем, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је у Влади Србије уговоре потписао са представницима још осам локалних самоуправа на територији Овчарско-кабларске клисуре и Југозападне Србије – градоначелницима и председницима општина Чачак, Лесковац, Прокупље, Kуршумлија, Лебане, Медвеђа, Бојник и Лучани.

За Пројекат Изградња саобраћајног прилаза средњовековној тврђави Маглич, паркинга и средњовековног села са пратећим садржајем, Министарство је Граду Краљеву одобрило 451.250.000,00 динара, чиме је наш град добио највише средстава од свих локалних самоуправа потписница уговора. Град Краљево ће, за реализацију овог пројекта, из буџета издвојити 23.750.000,00 динара.

Реализацијом овог пројекта биће обезбеђен прилаз атрактивној туристичкој локацији средњовековног споменика културе – тврђави Маглич, што подразумева уређење паркинга са довољним бројем паркинг места, изградњу пасареле преко магистрале и моста преко реке Ибар, а биће изграђено и средњовековно село у подножју тврђаве са пратећим садржајима.

Изградња садржаја предвиђених пројектом обогатиће туристичку понуду овог краја, Града Краљева, али и наше земље, што ће знатно повећати број туриста. Тако ће гости Града, али и посетиоци околних места, у којима је знатно развијен сеоски туризам, као и околних бања – Богутовачке и Матарушке, имати могућност да посете још једну, историјом богату, туристичку дестинацију. Поред средњовековних манастира Жиче и Студенице, који су неизоставни део богате туристичке понуде нашег града, средњовековна тврђава Маглич, са будућим пратећим садржајима, привући ће много домаћих и страних туриста.

У циљу улагања у развој земље, улагањем у инфраструктуру, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је издвојило 1,4 милијарде динара за пројекат интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре и развоја јужне и западне Србије.

Како је истакао министар Весић, очекује се да новац локалним самоуправама буде уплаћен одмах након викенда, а држава ће наставити и даље да улаже у инфраструктуру.

Print Friendly, PDF & Email