Према Оквирном споразуму о спровођењу Пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа („LIID пројекат“), потписаним са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Граду Краљеву стављају се на располагање средства у износу од 3.946.581 амерички долар тј. 3.488.574 евра, за реализацију пројеката у областима рехабилитације и реконструкције постојеће саобраћајне инфраструктуре, изградње нових пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећања отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене изградњом система за одводњавање, санацију клизишта, ојачавање обала, активне мобилности, попут озелењавања и решавања проблема наслеђеног загађења, јавне расвете, унапређења система за управљање саобраћајем, унапређењем система за регулисање саобраћаја, регулисање паркирања, безбедности саобраћаја и слично, е-мобилности, инсталацијом станица за електрично пуњење, развојем саобраћајне инфраструктуре за е-бицикле и е-мотоцикле.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Влада Републике Србије улажу велике напоре на путу изградње савремене, модерне и развијене Србије, поштујући принципе равномерног одрживог развоја, све у служби унапређења услова живота грађана Србије. У складу са тим, Министарство је приступило реализацији Пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања у Републици Србији, који се реализује по основу Споразума о зајму између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој и Уговора о кредиту између Француске агенције за развој и Републике Србије, а укупна вредност износи 300.000.000 америчких долара (265.200.000 евра).

Носилац пројекта, чија ће реализација трајати до 30. новембра 2028. године, јесте Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У оквиру Пројекта планирано је да 145 јединица локалне самоуправе добију бесповратна средства за реализацију пројеката на својој територији. Висина бесповратних средстава која ће бити додељена дефинисана је према унапред утвеђеној формули, а на основу параметара: број становника (демографија), површина (просторни аспект), индекс развијености (економски аспект) и рањивост на климатске промене (климатски аспект).

На Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја у Републици Србији, на којој је учествовао и председник Републике Србије Александар Вучић, представљене су најважније информације о процесу реализације пројекта и његовим ефектима на унапређење инфраструктуре, услова живота грађана и управљачких капацитета локалних администрација у Републици Србији. Учесницима конференције су званично уручене потврде о ступању на снагу Оквирног споразума о спровођењу пројекта.

Конференцију је свечано отворио председник Републике Србије Александар Вучић, који је захвалио Француској агенцији за развој и Светској банци на огромној подршци и средствима која ће локалним самоуправама у Србији омогућити да у наредном периоду конкуришу за различите пројекте. Истакао је да је ово велики новац, иде и до 30 одсто буџета јединица локалних самоуправа.

„Хвала за огромну подршку и помоћ. Хвала на жељи да помогнете Републици Србији. Наши представници локалних самоуправа морају да покажу знање, посвећеност, жељу да се представи и дође до најбољих пројеката у интересу грађана, али ћемо морати да покажемо и већу озбиљност и одговорност него у многим пројектима у којима смо учествовали до сада. Уложили смо огроман новац у пречистаче отпадних вода у појединим општинама, милионе евра, а да данас од тога немамо ништа, јер нисмо знали њима да управљамо. Зато је важно да постоји контрола и да комисија одреди како ће новац да се троши и на које пројекте“, рекао је председник и истакао да је, и у апсолутном износу, дуг јединица локалних самоуправа много мањи у односу на 2012. годину.

„Милион пута сам молио да је боље да скромније определите буџетска средства, само немојте да задужујете општину и да очекујете да вам држава даје подршку за ликвидност. Овај новац искористите на најбољи могући начин. Немојте да тражите начине како да тиме покривате недостатак ликвидности. Ово ће бити значајна финансијска инјекција за ваше општине. Прионите на посао, предложите најбоље могуће пројекте. Ми ћемо наставити да гледамо како да вам и даље помажемо. На вама је да паметно искористите тај новац“, рекао је председник Вучић и додао да је пред почетак конференције потписан један важан уговор – највећи пројекат који је Град Kрагујевац видео у последњим деценијама – 265 милиона евра за 22 километра пута односно изградњу обилазнице око Крагујевца.

Print Friendly, PDF & Email