Одсек за заштиту животне средине Градске управе града Краљева је, у оквиру мера заштите од аерозагађења, на централном градском тргу, организовао поделу бесплатних садница заинтересованим грађанима. Догађају је присуствовао и председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић.
Како је истакао, Град Краљево већ трећу годину заредом обезбеђује средства за куповину садница које се касније саде у двориштима основних и средњих школа, као и вртића на територији града.
„Део садница поклањамо и грађанима Краљева, а с обзиром на број људи који је овде са нама, можете схватити да су Краљевчани врло заинтересовани да засаде дрво“, казао је Терзић, истакавши да ће се Град трудити да и наредних година организује овакве активности.
Према речима шефа Одсека за заштиту животне средине Славице Поповић, у оквиру активности поделе бесплатних садница предвиђено је да одређени број буде додељен вртићима „Младост“ и „Полетарац“, основним школама „Светозар Марковић“, „Чибуковачки партизани“ и „Вук Караџић“, као и Специјалној болници „Агенс“ у Матарушкој Бањи.
Финансијским планом Буџетског фонда за заштиту животне средине града Краљева планирана су средства за спровођење мера заштите од аерозагађења и мера адаптације на климатске промене у циљу скретања пажње јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине са посебним освртом на измењене климатске услове у локалној заједници. Циљ је и озелењавање и улепшавање јавних површина, промовисање заштите животне средине како би што већи број становника био упознат са актуелним еколошким проблемима и повећањем зелених површина. Такође, кроз овакве активности обезбеђује се обогаћивање локација, заштита објеката од атмосферских утицаја, а све у циљу побољшања квалитета ваздуха као мера заштите од аерозагађења у складу са Планом квалитета ваздуха.
Краљевчани су данас, на градском тргу, имали прилику да одаберу и потпуно бесплатно узму садницу храста, брезе, јоргована, јавора, леске, платана, кестена, липе, ораха, граба, јеле, црног или белог бора, дуглазије, кедра и смрче.
Print Friendly, PDF & Email