Град Краљево нашао се међу више од двадесет градова и општина који су добили средства у оквиру Националног Програма санације објеката од јавног значаја у јединицама локалне самоуправе. Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић свечано је уручила уговоре о енергетској санацији јавних објеката у Врњачкој Бањи.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић истакао је да наш град годинама веома успешно сарађује са Министарством рударства и енергетике.

„До сада смо заједничким средствима завршили реконструкцију зграде Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“ и зграде Дома ученика средњих школа у Краљеву, а при крају су и радови на енергетској санацији зграде Основне школе „Вук Караџић“ у Рибници“, подсетио је Терзић.

Према његовим речима, Град Краљево се и ове године јавио на јавни позив Министарства рударства и енергетике и добио 15.600.000 динара за енергетску санацију зграде Машинске техничке школе „14. октобар“.

„Поред ових средстава, Град ће обезбедити додатних 30 одсто од укупног износа, а након тога очекује нас почетак јавне набавке и по избору извођача биће започети радови на енергетској санацији ове школе“, појаснио је градоначелник, па истакао да Град сваке године конкурише и добија средства за енергетску санацију, а како сматра, оваквим пројектима најзадовољнији су наставници, професори и њихови ђаци.

Министарка Ђедовић Хандановић појаснила је да ће кроз Програм санације објеката од јавног значаја, према проценама стручњака, када се објекти санирају, доћи до уштеде енергије између 20 и 50 одсто.

„Значајне ће бити уштеде рачуна за трошкове електричне енергије, пре свега, али и у очувању животне средине и бољи комфор људи и деце јер имамо 10 основних школа и два вртића који су добили средства. У претходним позивима санирано је 145 објеката, укупно је уложено 2,7 милијарди динара, а дошло је до уштеде 30 милиона киловат сати односно 12.500 тона емисије угљен-диоксида. То је оно што покушавамо да уведемо у целој Србији – да будемо пре свега енергетски ефикасни, да штедимо више, трошимо мање, имамо мање рачуне“, казала је министарка.

Пројекти за које су обезбеђена средства, у оквиру Националног Програма санације објеката од јавног значаја у јединицама локалне самоуправе, у већини случајева се односе на санацију школа, вртића, зграда за здравствену заштиту и слично.

Print Friendly, PDF & Email