У оквиру Програма подршке спровођења пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2023. годину на територији града Краљева, пољопривредни произвођачи који су испунили потребне услове добили су средства за подстицаје инвестицијама у физичку имовину пољопривредних газдинстава.

На Јавни оглас упућен пољопривредницима – физичким лицима са пребивалиштем на територији града Краљева уписаним у Регистар пољопривредних газдинстава као носиоци комерцијалног пољопривредног домаћинства у активном статусу којима је пољопривреда основна делатност и обављају је на подручју града Краљева, пријавило се 124, а средства је добио 121 пољопривредни произвођач.

Највише пољопривредника – 71, добило је средства у сектору млеко – што подразумева инвестиције у набавку квалитетних приплодних грла млечних раса. У сектору месо – који подразумева набавку квалитетних приплодних грла говеда, оваца, коза, свиња које се користе за производњу меса – 35 корисника је добило средства. Десет је потписника уговора у сектору воће, грожђе, поврће (укључујући и печурке) и цвеће – што обухвата подизање нових или обнављање постојећих вишегодишњих засада, подизање и опремање пластеника, машине, уређаје и опрему за наводњавање усева и подизање, набавку и опремање система противградне заштите. У сектору пчеларство, који подразумева набавку нових пчелињих друштава односно набавку опреме за пчеларство, средства је добило пет пољопривредних произвођача.

Град Краљево је за подстицај инвестицијама у физичку имовину пољопривредних газдинстава определио 30 милиона динара, од чега су 2,5 милиона, колико је преостало, пребачена за осигурање усева, животиња и вишегодишњих засада. Максималан износ средстава по носиоцу пољопривредног газдинства био је 250.000 динара.

Како истиче градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, Град је и ове године обезбедио значајна финансијска средства као помоћ пољопривредницима.

„Укупно 90 милиона динара смо обезбедили за спровођење пољопривредне политике, а поред тога Град је у буџету за 2023. годину определио и готово 30 милиона динара за процес комасације. Мислим да су наши пољопривредници задовољни јер Град Kраљево из године у годину обезбеђује све више новца за помоћ пољопривредницима, а очекујем да ћемо у наредним годинама још више пара обезбедити за те намене. Желимо да помогнемо свим нашим пољопривредницима, а посебно младим људима који су остали да живе на селу, који тамо узгајају и воће и поврће и баве се сточарством. Верујем да ће таквих младих људи бити све више, а да бисмо у томе успели, морамо сви заједно да радимо на помоћи младим пољопривредницима, и држава и градови и општине, као и сви који желе да српско село опстане“, поручио је градоначелник.

Поздрављајући пољопривредне произвођаче који су потписивањем уговора озваничили добијање средстава, градоначелник је изразио уверење да ће у будућности моћи да се прича о још више новца.

„Ми издвајамо значајно више пара у односу на градове у окружењу, 90 милиона динара за ове намене. То засигурно није довољно, али како будемо напредовали, верујем да ћемо успевати да обезбедимо и више средстава“, рекао је Терзић и додао да су на седници Градског већа, одржаној током преподнева, чланови Већа усвојили план асфалтирања питева на још једном делу територије града.

„Очекујем да ћемо имати све више асфалтираних путева. Годишње на селу око 30 километара пута асфалтирамо, раније је то било неупоредиво мање, по пет-шест километара. Надам се да ће до сваког домаћинства да стигне асфалтни пут, што је предуслов да се пристојно живети на селу“, казао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Како истичу краљевачки пољопривредници, средства која добијају од Града

много им значе како би започели или наставили да се баве одређеном пољопривредном делатношћу. Међу потписницима су и они који за средства конкуришу из године у годину, у зависности од тренутних потреба, али и они који су средства добили први пут.

Print Friendly, PDF & Email