У организацији Српског одељења Међународног фонда духовног јединства народа и Координационог савета руских сународника у Србији, уз помоћ Удружења грађана Покрет срце хероја, као и Града Краљева, први пут у нашем граду, одржан је Дан руске културе.

Руководилац Српског одељења Међународног фонда духовног јединства народа Наталиа Коцев захвалила је сарадницима на реализацији ове иницијативе и Граду Краљеву који је омогућио да се манифестација организује. Како је истакла, веома јој је драго да баш 24. маја, када се обележава Дан словенске писмености и културе, представљају део руске културе у нашем граду.

Иницијативу за одржавање манифестације Дан руске културе у Краљеву покренуло је Удружење грађана Покрет срце хероја, на иницијативу руских пријатеља., након чега су наишли и на подршку Града. Према речима Синише Ивановића, председника Удружења, они негују сећања на погинуле на простору свих српских земаља.

„На простору Републике Српске и на Косову и Метохији је погинуло 48 руских добровољаца и ове године смо почели да, са другим борачким братским удружењима, обележавамо 12. април као Дан руских добровољаца“, казао је Ивановић.

Помоћник градоначелника града Краљева за културу Милош Милишић подсетио је на то да су односи између словенске браће Руса и Срба увек били блиски.

„Сетимо се да је после Октобарске револуције мала Србија примила неколико десетина хиљада Белоруса, а многи од њих су оставили, углавном у Београду, непревазиђена архитектонска дела. Аутор Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године у Краљеву је руски мигрант Роман Верховски“, подсетио је Милишић и додао: „Због протеклих, бивших и будућих дана, те односе – мислим на област културе, морамо неговати, развијати, а све друго – неки други.“

Посетиоци су имали прилике да виде дела руске народне радиности, као и јела руске народне кухиње, приређена је изложба слика руске сликарке која живи у Београду, као и руских сликара који живе у Крушевцу, приказан је играни филм „Небо“, режисера Игора Попилова.

Print Friendly, PDF & Email