Највећи спортски догађај икада организован у нашем граду – Првенство Балкана у атлетици за сениоре, одржава се 22. и 23. јула, на Атлетском стадиону. Како је на конференцији за новинаре најавио помоћник градоначелника града Краљева за спорт Милош Симовић, на овом такмичењу, које подразумева пун програм – 43 дисциплине, учествоваће 20 репрезентација Балкана, више од 650 спортиста, више од 100 тренера, функционера разних репрезентација, биће више од 70 волонтера, техничких лица, више од 50 судија активних… уз око 1.000 људи ангажованих за сам догађај.

Квалификације ће, и у суботу и у недељу, трајати од 10.00 до 12.00 часова – 100 метара, 400 метара, десетобој и друге дисциплине, док је поподневни програм предвиђен од 15.30 до 19.30. Свечано отварање је заказано за суботу, у 16.10.

„Имамо ту привилегију да ће се у нашем граду на Првенству Балкана такмичити и неки актуелни шампиони света, Европе, Балкана, државни рекордери, велика имена спорта, пре свега атлетике. Почаствовани смо да све те људе угостимо у нашем граду. Велико хвала Балканској асоцијацији, Европској атлетици, Српском атлетском савезу што су нам указали поверење да баш у Kраљеву организујемo један овакав спортски догађај“, рекао је Милош Симовић, некадашњи државни репрезентативац у атлетици, и при том позвао суграђане да дођу да поздраве „велике шампионе, велике спортисте, и да дођу да уживају два дана на Атлетском стадиону“, истичући да је улаз бесплатан.

Селектор репрезентације Србије Един Зуковић је захвалио домаћинима на томе што су преузели одговорност да организују један од највећих међународних догађаја икада у Краљеву.

„За организовање сениорске Балканијаде потребно је много рада, воље, новца, труда да би све изгледало добро и да ми који се бавимо струком и самим такмичењем не осетимо све оне проблеме које су организатори имали. Захвалан сам Граду Kраљеву, градоначелнику Предрагу Терзићу и мом великом пријатељу Милошу Симовићу јер знам колико је тешко прећи из спринтерица на овај део који сада радимо, а Милош се показао као један од најбољих код нас у том делу и ужива велику подршку Српског атлетског савеза, Балканске атлетике. Надам се да је ово само почетак нечега што ће се дешавати дуго година у Kраљеву, почев од националних шампионата који су већ били – Првенство Балкана за млађе јуниоре и сада Првенство Балкана за сениоре. То је показатељ да Град Kраљево воли атлетику, форсира атлетику и да ће се врло брзо овде родити шампиони који ће наступати за нашу репрезентацију и који ће представљати Србију на великим такмичењима“, рекао је селектор наше репрезентације.

Поред Елзана Бибића, који је ове године освојио медаљу на Првенству Европе у дворани, у Краљеву је и Ивана Илић, која је после много година освојила јуниорску медаљу у спринту пре две године, а ове била полуфиналиста Првенства Европе у 23, успешно се вратила после повреде и сигурно је једна од наших најбољих спринтерки икада.

Како је истакла на конференцији, наш град јој се допада и воли овде да се такмичи.

„У Краљеву сам трчала најбоље трке у каријери, на 100 и 200 метара. Искрено, очекујем да ће тако бити и овог пута. Ове године сам трчала 11,45 на 100 метара и 23,45 на 200. Сада на првенству Балкана имам шансу да побошљам те резултате“, рекла је наша млада атлетичарка.

Државни рекордер, спринтер, на 200 метара на отвореном и 400 метара у дворани Бошко Кијановић, који ове године јури национални рекорд на отвореном, који је учествовао прошле године на Првенству света у Орегону, на Првенству Европе у Минхену и ово ће му бити једна од квалификационих трка за Првенство света ове године у Будимпешти, не крије узбуђење што ће се надметати у Краљеву, на домаћем терену.

„Учествовао сам на Светском првенству у Београду прошле године у дворани и осетио сам колико домаћа публика може да мотивише иако сматрам да сам неко на кога спољашњи притисак не утиче. Ово је ипак позитиван утицај који много може да помогне, а и стаза је одлична, нова. Волео бих да што већи број љубитеља атлетике дође да гледа сутра и прекосутра не само мене, већ и велики број светских атлетичара. Ово је једно од најјачих балканских првенстава у 10 година, за мене најјаче икада у каријери. Много светских звезда долази и јединствена је прилика за људе да виде висок ниво спорта, а надам се и велики број домаћих медаља, почевши од мене. Самопоуздање не сме да ми фали, надам се да ћу узети три медаље, две у индивидуалној конкуренцији 400 и 200 метара, било би добро да то буду и лични рекорди, јер ово првенство је сада много јаче, доноси много бодова за Светско првенство у Будимпешти, за које се надам да ћу бити учесник. Ако истрчим добро и добро се пласирам, то ће доћи“, рекао је Кијановић.

Према речима селектора, све наше атлетичаре очекују следеће године Првенство Европе у Риму и Олимпијске игре у Паризу, а наша репрезентација је у овом тренутку, у саставу у којем је за Првенство Балкана стигла у Краљево, прилично јака. Како је најавио, наступаће и Адриана Вилагош, актуелна светска јуниорска рекордерка за млађе јуниоре, актуелна двострука светска шампионка за јуниоре у Најробију и у Калију прошле године, као и учесница Олимпијских игара Марија Вученовић, а ту су и Асмир Колашинац, учесник пет олимпијских игара, спринтери Милана Тирнанић, Алекса Кијановић, тренутно водећи на 400 метара препоне у Европи за узраст до 20 година Никола Kостић, освајачица медаље на Првенству Европе прошле године у Јерусалиму Теодора Боберић, која ће имати конкуренцију у Александрији Митровић, будући да обе девојчице имају норме за велика такмичење ове године, потом учесници Европског првенства ове године Емир Ровчанин у скоку увис, Милица Познановић, Мирјана Дасовић… једна јака репрезентација, која ће сигурно освајати медаље на овом шампионату, према речима селектора Зуковића.

И оне је позвао грађане Kраљева, све оне који воле спорт и атлетику, да дођу у што већем броју и да виде наше шампионе уживо како се боре до последњег атома снаге и како освајају медаље.

„Према ономе што сам видео на прелиминарним листама, мислим да ће ово бити једно од најјачих првенстава Балкана које је одржано у претходних десетак година. Нећемо имати лак задатак, али ми смо спремни за борбу. Мислим да ћемо достојно репрезентовати Србију и показати Граду Краљеву да није погрешио што је одабрао да организује ово такмичење“, поручио је селектор репрезентације Србије.

Print Friendly, PDF & Email