У Свечаној сали Градске управе града Краљева председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић уручио је уговоре о закупу станова у Првомајској улици под условима непрофитног закупа. Уговори су закључени на основу Закона о становању и одржавању зграда и Одлуке о располагању становима у својини града Краљева који се додељују као стамбена подршка под условима непрофитног закупа. Њима су регулисани међусобни односи поводом обнављања уговорног односа заснованог уговорима о закупу из 2018. године.

Како је председник Привременог органа града Краљева подсетио, Краљевчани су се, у ратовима деведесетих година, одазивали сваком позиву да бране државу. Учествовали су у ратовима на подручју данашње Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и наше јужне покрајине Косова и Метохије.

„Краљевчани су се борили за ову државу, али су и, након ратних дејстава, примили велики број избеглих лица са подручја Хрватске, Босне и Херцеговине, а 1999. године у Краљево је са подручја Косова и Метохије дошао читав један нови град“, казао је Терзић, појаснивши да је део тих људи остао да живи у нашем граду, купили су куће и станове, а за неке од њих, који нису имали довољно средстава да сами обезбеде смештај, Град Краљево је, уз помоћ донатора, сазидао зграде на Берановцу.

„У укупно 76 станова, изграђених преко СИРП програма, живи 61 породица избеглих и интерно расељених лица, а 16 станова је опредељено за домаће становништво које се налазило у стању социјалне потребе. Данас продужавамо ове уговоре на наредних пет година тако да ови људи и даље имају кров над главом“, истакао је председник Привременог органа града Краљева.

„Морамо да бринемо о свима – старијим људима, нашим пензионерима, да бринемо о младима, о људима који су рођени у Краљеву, али и о свима који су током деведесетих година не својом вољом нашли уточиште у нашем граду. Због тога је битно да им обезбедимо смештај по ценама које су испод тржишне како би они могли да од својих примања живе. Битно је да пронађемо начин како да ти људи буду у потпуности укључени у друштвени живот, како да имају посао и зарађују јер нико не жели милостињу. Људи желе да раде, зараде и од своје плате могу да плате закуп стана, комуналије и имају довољно и за свакодневни живот“, поручио је Терзић.

Према речима директора Јавног предузећа „Градско стамбено“ Краљево Саше Контића, 53 корисника станова у Првомајској улици на Берановцу данас су са председником Привременог органа града Краљева потписали обнову уговора о закупу на период од пет година.

Један од корисника који на Берановцу живи већ више до 15 година, Драган Лазаревић, захвалио је Граду Краљеву и представницима Јавног предузећа „Градско стамбено“ на труду који су уложили током претходних година како би побољшали услове живота свим станарима овог насеља.

Град Краљево је један од седам градова на подручју Републике Србије у коме су, у оквиру Програма становања и трајне интеграције избеглица у Србији – СИРП, у периоду од 2005. до 2008. године, саграђени стамбени објекти. Од 76 станова, 61 стамбена јединица била је намењена за избегла лица, а 15 за стамбено угрожено становништво са територије тадашње Општине Краљево, у складу са Меморандумом о разумевању од 09.03.2005. Овом приликом извршена је обнова уговора о закупу станова за непрофитни закуп на период од пет година у складу са Законом о становању и одржавању зграда.

Print Friendly, PDF & Email