Краљевачки АМСК „GTC racing-KV”, резултатима које ниже годинама, скренуо је пажњу на своје успехе и у Граду Краљеву, али и на републичком нивоу. Након признања Спортског савеза Краљева председнику клуба Дејану Јаблановићу – за изузетан допринос и афирмацију спорта у Краљеву за 2021. годину, на церемонији проглашења победника и доделе признања у мото-спорту за 2022. годину, одржаној 29. јануара у Београду, Клуб је од Мото савеза Србије и Ауто-мото савеза Србије добио специјално признање за одличну организацију такмичења у 2022. години на стази „МКС парк Трешњари“, а Јаблановић – специјално признање за допринос развоју и афирмацији мото-спорта у Србији за сезону 2022.

Клуб је изнедрио вицешампиона државе у мото-кросу, у професионалној МКС 2 класи – Вукашина Јаблановића, има једног трећепласираног такмичара у МКС опен класи и два четвртопласирана такмичара у класи МКС 65 и МКС 125.

Председника и такмичаре, тим поводом, примио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и помоћник градоначелника за спорт Милош Симовић.

Градоначелник је истакао да аутомобилски спорт у Краљеву има вишедеценијску традицију – ове године је обележено 50 година трка на Берановцу, али да љубитељи мото-спорта годинама нису имали праве стазе за такмичење.

„Мото-спорт се из године у годину у нашем граду све више развија. Захваљујући ентузијазму Дејана Јаблановића, на његовом породичном имању у Трешњару направљена је мото-стаза. Сви ми који се сећамо како је изгледао тај простор пре само неколико година не можемо да верујемо шта је све жељом, радом и посвећеношћу једног човека направљено. Захваљујући његовом труду, помоћи јавних предузећа, Града Краљева, наших установа, али и великог броја приватника и љубитеља мото-спорта, изграђена је прва лиценцирана мото-стаза у нашем граду“, рекао је градоначелник, који се, осим на успех старијих такмичара, осврнуо и на пласман тринаестогодишњег Луке Лазовића, који се такмичи у млађим категоријама и из трке у трку бележи све боље резултате.

„Мислим да је важно да деца, поред бављења спортом, вредно уче – да развијају спортске вештине, али се и образују и постану вредни чланови нашег друштва. Честитам председнику и свим такмичарима овог клуба и људима који годинама помажу развој мото-спорта на територији града Краљева“, поручио је др Предраг Терзић.

Помоћник градоначелника за спорт Милош Симовић је истакао да је краљевачки АМСК „GTC racing-KV” прави пример функционисања, афирмације младих и презентовања спорта у нашем граду.

„Морамо да се боримо да таквих спортских институција има још више, да их има и у другим гранама спорта. Честитам на спортским достигнућима, хвала на свему што су учинили за развој мотоциклизма у нашем граду. Верујем да ћемо у наредним годинама још више усавршавати ово благо од стазе у Трешњарима, да ћемо имати прилике да угостимо још више великих имена у свету мотоциклизма и мото-кроса“, изјавио је Милош Симовић додајући да ће увек имати подршку Града и спортских институција Града.

У укупном пласману пети, тринаестогодишњак Лука Лазовић, који је почео да вози 2019. године, са једанаест је већ освојио први трофеј – треће место. Успех прошле године постигао је у већој класи од оне у којој се претходно такмичио – од 65 до 85 кубика, а у којој, како је признао, конкуренција уопште није лака.

Вицешампион у професионалној класи до 250 кубика Вукашин Јаблановић, прошле године, возио је и Алпе Адриа куп, који обухвата десет земаља у окружењу, између осталих и Босну, Хрватску, Румунију, Турску, на коме је био трећи. Како је истакао, очекује још боље и личне и резултате клуба, а пред њим је и одлука да ли ће прећи у јачу класу до 450 кубика.

Како наводи председник клуба Дејан Јаблановић, почев од 2015. године, уз велики рад, самопрегалаштво и ентузијазам, сан су преточили у јаву и сада живе тај сан.

„Постали смо озбиљан клуб, са 11 такмичара, из нашег града, Бачке Паланке, Тополе, Новог Сада, Сомбора, Крушевца… Почели смо са дисциплином мото-крос, проширили на хард ендуро и роуд рејсинг, у којима такође имамо такмичаре. Направили смо 2017. стазу са позивном трком за државни шампионат Србије у мото-кросу. Од тада, сваког септембра организујемо државни шампионат у мото-кросу и фестивал адреналинских спортова, један балкански куп који окупља десетак држава – такмичаре из Румуније, Мађарске, Бугарске, Грчке, земаља бивше Југославије, Турске… Показали смо се као одлични домаћини тродневног догађаја, на коме су сви учесници добили признање. То је била прилика и за угоститеље, туристичке раднике. Надам се да смо на добром путу да овај догађај постане традиција“, рекао је Дејан Јаблановић истакавши да клуб акценат ставља и на безбедност саобраћаја, заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја – имају и показне вежбе, коришћење заштитне опреме… Такође, заинтересовани иначе могу да на стази у Трешњарима виде шта их занима и пробају моторе, квадове, теренска возила, као и да се опробају у адреналинским спортовима.

Председник клуба је захвалио јавним предузећима и јавним установама,  Граду Краљеву и људима који га воде на несебичној помоћи, као и медијима који прате рад и успехе клуба. У ишчекивању да и шампионска титула у мото-спорту стигне у Краљево, већ у марту такмичаре АМСК „GTC racing-KV” очекује Шампионат Мађарске, а у априлу прва трка за Национални шампионат Србије.


ФОТО: Дејан Јаблановић – АМСК „GTC racing-KV

Print Friendly, PDF & Email