На позив Удружења ратних војних инвалида града Краљева државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Миле Карановић посетио је Краљево. Повод посете, којој је присуствовао и градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, били су директни разговори о проблемима, потребама и правима борачке популације.

У Градској кући је организован састанак са ратним војним инвалидима, учесницима ратова деведесетих и члановима породица погинулих бораца на ком  су предложене измене и допуне Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Државни секретар Карановић, који је и сам учествовао у борбеним дејствима, нагласио је да никада не смемо да заборавимо жртве, које су дате у претходним ратовима, за слободу наше отаџбине. Како је нагласио, Министарство улаже огромне напоре у решавање свих проблема који притискају борачку популацију, али је то је изузетно тежак процес и неопходно је заузимање јасног става како државе, тако и ресорних министарстава.

Карановић је подсетио да је министар Селаковић већ предузео неколико битних корака који се тичу здравственог осигурања, а један од њих је потписивање Меморандума са Министарством здравља, након којег следи побољшање здравствене заштите, примарне здравствене заштите бораца, као и решавање проблема са ПТСП синдромом који мучи наше борце.

Председник Удружења ратних војних инвалида града Kраљева Војислав Вукашиновић изразио је задовољство што су сва три краљевачка борачка удружења имала прилику да се лично обрате представницима Министарства о бројним проблемима са којима се сусрећу. Он је истакао да је међу најважнијим питање адекватне здравствене заштите која би им омогућила боље функционисање у свакодневном животу, као и да здравствено осигурање борачке популације мора бити без ограничења и без услова.

Градоначелник Терзић истакао је важност директне комуникације представника Министарства и борачких организација о питањима и изазовима са којима се ова популација сусреће, али и конструктивним предлозима како би се њихов статус побољшао.

Град и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања годинама остварују изузетну сарадњу, подсетио је Терзић, па захвалио државном секретару Карановићу, али и читавом тиму министра Селаковића, који улажу огромне напоре у побољшање статуса ратних војних инвалида, цивилних инвалида и породица погинулих бораца.

Посета Краљеву обухватила је сусрет са Надом Милић, мајком чија су два сина 1999. године дала животе за своју отаџбину, а у просторијама Удружења, Карановић је разговарао и са представницима Фондације српских бораца која је донирала 100 пакета намирница за најугроженије припаднике сва три удружења. Државни секретар је, заједно са представницима Удружења ратних војних инвалида града Краљева, положио венце на спомен-обележје страдалим у ратовима 1991-1999. године испред зграде Градске управе.

Print Friendly, PDF & Email