У оквиру обележавања Светског дана цивилне заштите – 1. марта, у селу Сирча недалеко од Kраљева, другог мартовског дана, организована је велика еколошка акција прикупљања отпада. У циљу смањења ризика од поплава, не само од изливања Западне Мораве, већ и од локалних бујичних водотокова, у чишћењу канала и критичне инфраструктуре, заједно са мештанима Сирче, и припадници цивилне заштите у Kраљеву, бројни волонтери и еко активисти ангажовали су се на терену. Ово је тек једна у низу акција које спроводи Одељење за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева, у коју су се укључила и деца, будући да рад Одељења обухвата и бројне активности са децом.

Према речима Слободана Ђуровића, председника Месне заједнице, ово је била друга акција ове врсте у Сирчи, симболично названа Чиста Сирча, а намера је да постане традиционална и да се одржава два пута годишње – почетком марта и средином октобра.

Како истиче члан Градског већа града Краљева задужен за послове из области развоја система заштите и спасавања и цивилну заштиту и рурални развој Сретен Јовановић, Град Краљево пружа пуну подршку акцијама попут ове.

„Град Краљево је један од првих градова у Србији који је покренуо активности ка томе да се цивилна заштита врати на оне темеље на којима је некада битисала, када је свака месна заједница имала алат и опрему како би реаговала у случају елементарне непогоде, као и за овакве акције. Нажалост, имали смо земљотрес, поплаве…  покушали смо да вратимо оно добро што је некада било – да се сами организујемо. Ове године ће се даље радити на формирању нових добровољних ватрогасних друштава. За помоћ постојећим друштвима опредељено је око пет милиона динара, а за набавку опреме за потребе цивилне заштите око 2,5 милиона динара“, каже Сретен Јовановић.

„Ово је заправо еколошка и акција унапређења инфраструктуре јер је подручје Сирче често било на удару бујичних поплава, ерозија земљишта и клизишта. На овај начин, надамо се да ћемо сви заједно успети да унапредимио стање критичне инфраструктуре и смањимо последице евентуалних елементарних непогода“, сматра Здравко Максимовић, руководилац Одељења за послове цивилне заштите.

Према његовим речима, током марта ће бити још акција, усмерених ка младима односно средњошколцима, а Одељење за послове цивилне заштите Градске управе града Kраљева, пригодним предавањем за ученике трећег разреда ОШ „Светозар Марковић“, 1. марта, обележило је Светски дан цивилне заштите.

Током предавања, наши најмлађи суграђани су информисани о активностима и значају цивилне заштите за систем смањења ризика од катастрофа, а подељен им је и пригодан едукативни материјал. Предавање је организовано уз подршку и у сарадњу са Црвеним крстом Kраљево, Сектором за ванредне ситуације МУП-а Одељења у Kраљеву и чланом Градског већа града Kраљева ресорно задуженим за ову област.

Цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају ванредних ситуација, које превазилазе могућности редовног деловања надлежних органа. Светски дан цивилне заштите се обележава од 1. марта 1990. године, када је Међународна организација цивилне заштите на Генералној скупштини донела одлуку о томе. Обележавање овог дана има за циљ указивање на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа, катастрофа и суочавању са њима, као и да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.

Print Friendly, PDF & Email