У оквиру обележавања Дана школе, Економско-трговинска школа Краљево, која шездесет девет година успешно образује младе нашег града, организовала је Сајам образовања и запошљавања. Жеља је била да се, у познатом окружењу, ученицима приближи разговор са послодавцима и представницима факултета и развија каријерно вођење и саветовање, као и професионална оријентација, и помогне у даљем усавршавању. Уручене су и захвалнице институцијама и појединцима, награђени најбољи професори и ученици који су се највише истакли.
За унапређење, афирмацију и подршку у раду Школе, Захвалницу је добио и градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.
Честитајући Дан школе, градоначелник је истакао да су Влада Републике Србије и Град Краљево у претходних неколико година уложили значајна финансијска средства у ову, али и друге краљевачке средње школе.
„Заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, уложили смо 12 милиона динара у реконструкцију фасаде Економско-трговинске школе и Гимназије у Краљеву. Са Министарством рударства и енергетике уложили смо око 19 милона динара како бисмо реконструисали и енергетски санирали зграду Електро-саобраћајне техничке школе, а сарадњу са Министарством рударства и енергетике наставили смо и приликом реконструкције објеката Дома ученика средњих школа у Краљеву и Основне школе „Вук Караџић“. Прошле године добили смо средства и за енергетску санацију Машинске техничке школе у Краљеву – јавна набавка се завршава и очекујемо да ће ускоро започети радови. Министарство просвете нам је 2016. године обезбедило готово 60 милиона динара за реконструкцију зграде Машинске техничке школе тако да очекујем да ћемо, завршетком овог пројекта, завршити реконструкцију школе“, казао је градоначелник додајући да је Град пре неколико дана, од Министарства заштите животне средине, добио чак 21 милион динара за замену старог котла и завршетак реконструкције грејних тела и грејних довода у згради Основне школе „Јован Цвијић“ у Сирчи.
„Треба похвалити све наше директоре, оне који се труде да израђују пројекте и конкуришу за добијање средстава од Града Краљева, Владе Републике Србије, али и других донатора. У претходних неколико година направили смо значајне резултате, а професори, наставници и учитељи се труде да побољшају начин наставе у свим нашим основним и средњим школама. Економско-трговинска школа у Краљеву је успела да побољша начин одвијања наставе, остварили су и међународну сарадњу преко Erasmus+ пројекта са школом у Словенији и очекујем да ће ова сарадња још више значити нашим професорима у стицању нових знања, али и нашој деци, која ће захваљујући новим знањима и искуству постати добри студенти високих школа и факултета, а она деца која заврше средњошколско образовање и не желе да наставе образовање на високим школама и факултетима, добри радници. Зато су ови сајмови значајни – да наши привредни субјекти, како јавни тако и из приватног сектора, могу да изаберу најбољу децу која одмах желе да почну да раде, али и да прате ону која желе да наставе школовање како би се, када заврше факултете, вратили у наш град и овде добили посао“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева.
Обележавању Дана школе присуствовала је и Ивана Антонијевић, помоћница министра туризма и омладине, која је изразила велико задовољство што присуствује једном овако организованом догађају.
„Економско-трговинска школа је један од примера где се не улаже само у формално образовање ученика, већ се, пројектним активностима, обезбеђује младим људима да имају активности неформалног учења и стичу вештине и знања која ће им помоћи на тржишту рада јер све то формално знање које стичу могу да примене и на тржишту и да нађу посао који им одговара и којим су задовољни и то што пре. Министарство ресорно за област младих препознаје своју одговорност и задатак да подржи све оне просветне раднике и доносиоце одлука који улажу у образовање и прилике за младе. Економско-трговинска школа је једна од тих, али је и Краљево један од градова који улажу у младе, а има и функционалну Канцеларију за младе. Министарство туризма и омладине, док је било Министарство омладине и спорта, годинама је улагало и у инфраструктуру за младе у Краљеву – подржане су теретане за младе, пројекти који се тичу запошљавања младих, а претходне године такође смо подржали Канцеларију за младе са једном пројектном идејом“, рекла је помоћница министра додајући:
„Наш задатак и циљ јесте да млади људи буду активни, да траже прилике за себе, уче и јачају своје вештине и компетенције и на тај начин буду што сналажљивији на тржишту рада да би што пре пронашли посао.“
Истичући да јој је велика част и задовољство што је Школа домаћин Сајма образовања и запошљавања, директорка Економско-трговинске школе Краљево Драгана Пауновић је захвалила свима који су део успеха Школе.
„Еконосмко-трговинска школа образује смерове у два подручја рада – економија, право и администрација, има смерове економски техничар, финансијско-рачуноводствени техничар и комерцијалиста, а у подручју рада трговина, угоститељство и туризам има трогодишњи смер трговац. Радимо на међународној сарадњи са Словенијом, пројекат који смо одрадили био је одличан за све ово што смо данас припремили“, рекла је директорка Економско-трговинске школе осврнувши се на то да је Школа учествовала у међународном пројекту са Словенијом под називом „Млади као почетници на тржишту рада“, а да је, као завршну активност, у септембру прошле године, направила мали сајам запошљавања односно предузетништва, који је био део Erasmus+ програма ЕУ, где је било десетак привредника, као и ученици из четири средње школе.
На Сајму образовања и запошљавања, организованом у школским просторијама, представило се 35 предузећа из области електротехника и саобраћај, машинство и гађевинарство, шумарство и обрада дрвета, пољопривреда и прерада хране, здравство и социјална заштита, економија, право и администрација, трговина, угоститељство и туризам, као и 19 високошколских установа.
Print Friendly, PDF & Email