У циљу повећања безбедности деце у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Заводом за јавно здравље Краљево и Домом здравља Краљево, као и Градом Краљевом односно Саветом за координацију послова безбедности саобраћаја града Краљева, реализује заједничке активности.

У краљевачком Дому здравља одржана је конференција за новинаре поводом сарадње на повећању безбедности деце путника у возилу. Како је истакнуто, од посебног значаја је превенција повреда коришћењем сигурносних појасева и дечјих ауто-седишта, будући да је веома важан правилан избор, постављање и везивање дечјих ауто-седишта како би се обезбедила максимална заштита деце током путовања, што је кључно за смањење повреда и повећање безбедности у саобраћају.

На конференцији је посебно наглашено да је Краљево прва локална самоуправа у Србији која је купила дечја ауто-седишта и поделила најмлађима, као једну од активности за промоцију и повећање правилне употребе дечјих ауто-седишта. Те 2014. године, проценат употребе сигурносних седишта у Републици Србији био је 31,6 одсто. Подаци показују да сада 71 одсто родитеља своју децу у аутомобилима превози у ауто-седишту.

Према речима Бранка Стаматовића, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја, у том тренутку то је био пионирски подухват, али се ова мера сада увелико спроводи с циљем да се родитељима укаже на значај правилне употребе дечјих заштитних система у возилу.

„Након годину-две рад у безбедности саобраћаја се препознаје по томе што локалне самоуправе заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја купују дечја ауто-седишта. Више од 100 локалних самоуправа сваке године купи ауто-седишта и поклања својим најмлађим суграђанима“, каже Стаматовић.

Како је истакао заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић, Град Краљево, између осталог, већ осам година у буџету планира средства за куповину дечјих ауто-седишта.

„Ове године за разне активности Савета за безбедност саобраћаја издвојена су 53 милиона динара, као и око 20 милиона динара за набавку камера преко програма Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта. Све акције су довеле до веома значајног, најбољег и најлепшег резултата, да ми немамо погинуле деце у овој и у прошлој години у Граду Краљеву“, истакао је Ракочевић.

У краљевачком Дому здравља прошле године примљено је једно дете због повреде у саобраћају, а ове године ни у Хитној служби, као првој која указује помоћ, није евидентиран ниједан случај повреде деце у саобраћају.

Мирјана Крчевинац, директор Дома здравља Краљево, истиче да се они, као примарна здравствена заштита, придружују и годинама раде неку врсту логистике примарне заштите деце и њихове безбедности у саобраћају.

„Имамо и веома успешну службу поливалентне патронаже чији су резултати, у смислу пружања прве помоћи у случају неких саобраћајних инцидената, међу најбољим поливалентним патронажама односно едукаторима на ову тему у Србији. Краљевачки Дом здравља већ дуго година има веома успешно Саветовалиште за младе. Кроз едукацију младих о штетности алкохола, дрога, ризичног понашања, као и културног понашања на сваком месту, ми заправо радимо секундарну превенцију примарне превенције и на овој теми“, рекла је Мирјана Крчевинац.

Активности у циљу безбедности деце у саобраћају су настављене и још једном акцијом – постављања инфо паноа о коришћењу дечјих ауто-седишта, а у коју су укључени Институт „Батут“ и домови здравља.

Бранко Стаматовић истиче да су у сва саветовалишта за здраву децу, у сарадњи са свим домовима здравља у Републици Србији, поставили више од 700 инфо паноа како бисмо комуницирали директно са родитељима.

„На њима се налазе основне информације о ауто-седиштима, у зависности од узраста детета како изабрати правилно ауто-седиште. На паноима се налазе и линкови са којих се могу пустити одређена видео упутства. Ово је наша заједничка активност коју смо покренули са циљем да родитеље едукујемо како да правилно везују ауто-седишта“, рекао је Стаматовић.

Поред едукације родитеља, организује се и едукација здравствених радника на тему превенције повреда деце путника у возилима.

Проф. др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије, наводи да Институт и заводи за јавно здравље раде са здравственим радницима који, пре свега, раде у домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље.

„Њихов задатак је да са најближим сарадницима из просвете, предшколских установа, са мрежом патронажних сестара које посећују домове обавесте родитеље и едукују их како да се ове заштитне мере примене. Од 2015. односно нешто мало касније, интензивно радимо на едукацији здравствених радника, више од шест обука буде одржано на годишњем нивоу директно посвећених овој теми. Здравствени радници, прилагођено пре свега својим кључним функцијама, треба да знају како да саветују колеге који раде здравствено васпитање са школском и предшколском децом, како да ову тему истакну као битну“, рекла је Верица Јовановић.

У Заводу за јавно здравље Краљево одржана је и едукација здравствених радника на тему превенција повреда деце путника у возилу. Веома је важно да се и на краћим релацијама дете увек вози у одговарајућем дечјем ауто-седишту, почевши од момента изласка из породилишта до тренутка када стекне услов за безбедно везивање сигурносним појасевима аутомобила.

Агенција за безбедност саобраћаја и Град Краљево су организовали и састанак са представницима савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на подручју Рашког управног округа. Поред домаћина Града Краљева, састанку су присуствовали и представници Савета Града Новог Пазара, и општина Рашка, Тутин и Врњачка Бања.

Print Friendly, PDF & Email