Помоћ за малог Луку Радовића – ходочашће Дејана Живића Жижија од Краљева до Манастира Острога“ – петнаестодневно ходочашће од око 400 километара, од Краљева до Манастира Острога у Црној Гори, 10. априла, у 10.00 часова, са платоа испред краљевачке Цркве Свете Тројице, започео је Дејан Живић, потпредседник Удружења грађана „Покрет срце хероја“.
Овај педесетједногодишњи пензионисани радник МУП-а – жандармерије, кренуо је пешице у реализацију хуманитарне акције у обележјима „Покрета срце хероја“ и са ликом Луке Радовића у циљу прикупљања новца за лечење нашег шестогодишњег суграђанина, који болује од аутизма и коме је за трансплантацију матичних ћелија у болници у Турској потребно 3.500.000 динара. Кренувши из Краљева, Живић ће проћи кроз градове и општине, као и мања места, на територији Републике Србије и Републике Црне Горе – Конарево, Ушће, Рашка, Нови Пазар, Рибариће, Мехов Крш, Рожаје, Беране, Рибаревине (Бијело Поље), Мојковац, Колашин, Манастир Морача, Подгорица, Даниловград, Манастир Острог, како би што више људи упознао са ситуацијом и апеловао да се помогне у прикупљању новца за наставак лечења малог Луке, за његово срећно и безбрижно детињство.
„Од 12. марта, уз помоћ људи добре воље, прикупили смо 1.660.000 динара. Надам се да ће након завршетка овог мог подухвата на рачуну бити довољно новца да мали Лука настави лечење“, каже Дејан Живић.
Живића су на пут испратили чланови Удружења „Покрет срце хероја“, али и мали Лука Радовић са мајком Стефаном.
Према речима Лукине маме, он је рођен као здраво дете, да би са две године приметили промене и одступање у развоју, до дијагнозе из спектра аутизма. Борба која траје већ четири године, током које су се укључили и у Фондацију „Покрени живот“, треба да се настави лечењем у болници у Турској.
„Успевамо да се боримо уз помоћ добрих и племенитих људи, породица, кумова, пријатеља, школа, предузећа ‘Еуротај’, у коме радим, и колега, као и свих добрих људи који су до сада помогли и свима који ће моћи да помогну. Не постоје речи захвалности за ово хумано дело које Дејан Живић чини. Бићемо у мислима и молитвама са њим, молићемо се за Лукино здравље“, каже Лукина мајка Стефана Радовић, напомињући да Живића нису познавали, он им се јавио и одлучио да помогне, на чему су и њему, и свима који су уз њих, неизмерно захвални.
Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је пожелео срећан пут Живићу и успех у реализовању акције. Он је истакао да Град Краљево сваке године помаже рад борачких удружења на својој територији и да сви треба да будемо захвални људима који су се и на подручју Хрватске и Босне и Херцеговине и Косова и Метхије борили за нашу државу, за српство.
„Они и данас настављају да се боре. Дејан Живић је хуман човек, који ће пешачити до Острога, а сви ми треба да му помогнемо на том путу. Позвао сам привреднике, који су обезбедили преноћиште и храну за Дејана дуж руте, а надам се да ће бити још хуманих људи који ће му помоћи да добије смештај у Црној Гори. Сви заједно треба да обезбедимо средства за малог Луку. Сигуран сам да ћемо у будућности увек помагати у оваквим приликама, али се надам да неће бити много људи којима ће бити неопходна ова врста помоћи, нарочито не деце“, казао је градоначелник.
Са Живићем су на пут кренули његови пријатељи, првих пет километара, након чега Живић пешачи сам – до Манастира Острога и прикупљених средстава за Лукино лечење и да Лука Радовић 9. новембар ове године и седми рођендан дочека здрав.
Print Friendly, PDF & Email