Краљевачко друштво учитеља је, у сарадњи са СОС Дечјим селом Краљево и Народним музејом Краљево, организовало радионицу за ученике млађих разреда основних школа под називом „Васкршња чаролија“ у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику – Васкрсу.

Васкршњу изложбу рукотворина малишана краљевачких основних школа, којом су на креативан начин желели да обележе верске празнике, обишao je градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Према његовим речима, Град Краљево је ту да пружи подршку у креативним активности као што је изложба васкршњих јаја која су осликале вредне руке ђака из основних школа са територије Града, a коју је Краљевачко друштва учитеља уприличило у Дому војске.

„Када видите ову радосну децу која осликавају васкршња јаја и труде се да овај празник дочарају на најлепши могући начин, схватите да је неопходно да Град, али и друге установе и организације, треба заједно да помажу овакве активности“, поручио је Терзић, па нагласио:

„Ово су људи који се, поред образовног дела свог посла, труде и да васпитају ову децу, да их науче правим вредностима, да са њима заједно славе све хришћанске празнике и да та деца сутра постану не само стручњаци у различитим областима, већ и добри људи.“

Према речима председнице Краљевачког друштво учитеља Данке Тешић, Друштво велику пажњу посвећује како стручном усавршавању својих чланова, тако и промоцији креативног рада са малишанима.

„Сваке године, поред Дечје недеље која је обавезна активност, организујемо се да макар једном годишње малишане окупимо и на још неком  догађају. Ове године одлучили смо да то буде васкршња радионица која је окупила ђаке из 13 основних школа и децу која су обухваћена Програмом јачања породице Дечјег села“, појаснила је председница Тешић.

Координаторка Програма јачање породице Дечјег села Краљево Ирена Костадиновић подсетила је да краљевачко Дечје село, које је отворено 2004. Године, тренутно пружа подршку деци, младима и породици кроз неколико превентивних програма као што су подршка хранитељским породицама, подршка самосталном животу, дневни боравак за децу и младе са проблемима у понашању, јачања породица у центрима Краљево, Чачак, Трстеник, Врњачка Бања и Рашка односно подршка за мајке и бебе.

„Сарадња са Краљевачким друштвом учитеља од велико је значаја, с обзиром на то да је важан сегмент рада управо образовање и рад свих наших програма, како кроз подршку деце кроз унапређење школских постигнућа, тако и оснаживање и подизање свести код деце и родитеља о важности образовања и спречавање осипања из образовног система“, истакла је координаторка Програма јачање породице.

Мали Краљевчани су на радионици имали прилику да од кустоса и примењене уметнице из Народног музеја сазнају више о Ускрсу и традиционалиним техникама бојења ускршњих јаја, али и да се опробају  у њима. Сликали су различите хришћанске мотиве, али и мотиве из природе, а све у знак дочека Васкрса као најрадоснијег хришћанског празника. На изложби је учествовало укупно око 150 малишана, а како је изложба такмичарског карактера, тим чије јаје је најбоље украшено, биће награђен и пригодним поклоном.

Print Friendly, PDF & Email