У знак сећања на трагичне догађаје октобра 1941. у Краљеву, и овог 14. октобра Град ће одати пошту онима који су себе уткали у историју свог и нашег Краљева. На конференцији за новинаре најављен је програм обележавања 82. годишњице стрељања у Краљеву.

У суботу, 14. октобра 2023, са почетком у 10.00 часова, у сали 1 Градске управе града Краљева, биће одржана Комеморативна седница Скупштине града Краљева, на којој ће беседити историчар др Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида из Београда, а биће праћена кратким музичким програмом. По завршетку седнице, као што је уобичајено, Улицом октобарских жртава, колона ће доћи до Гробља стрељаних октобра 1941. године. У 11.00 часова ће се огласити сирене, биће положени венци, а свештеници Епархије жичке ће служити парастос. Обратиће се градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. Након тога, у амфитеатру Гробља стрељаних, са почетком у 11.45, глумци Краљевачког позоришта извешће поетско-музички програм Камена успаванка, сачињен од текстова и песама о стрељању у Краљеву и молитава.

Помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације Милош Милишић упутио је молбу и апел суграђанима.

„Желео бих да замолим Краљевчане да нам се придруже и присуствују парастосу и програму и да тако заједно одамо још једном пошту и пијетет недужним жртвама. Упутио бих и апел ка власницима угоститељских радњи да у то време или не емитују музику или је прилагоде том датуму“, казао је Милишић.

Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић је истакла да основне и средње школе током читаве седмице учествују у обележавању овог значајног датума – кроз ликовне и летерарне конкурсе посвећене 14. октобру које организују Културни центар „Рибница“ и Друштво за српски језик и књижевност. Иако је ове године 14. октобар ненаставни дан, разредне старешине и наставници довешће децу на Гробље стрељаних и присуствовати програму.

„Ученицима основних и средњих школа, сваке године, на првом часу, чита се текст посвећен 14. октобру, тако да се подсећају на овај важан и страшан историјски дан за Краљево. Јавном часу присуствоваће сви ученици виших разреда основних школа и средњошколци, као и наставници и директори школа“, рекал је руководилац Школске управе.

Гробље стрељаних, једно од највећих стратишта и у старој Југославији, ограђено је, уведено је даноноћно дежурство како би се спречили вандали који су, нажалост, годинама уништавали и пљачкали гробљански мобилијар.

Како је навео начелник Одељења комуналне милиције Слободан Радаковић, Одељење ће предузети мере из своје надлежности заједно са Полицијом, инспекцијским службама у одржавању комуналног реда на Тргу Јована Сарића, саобраћајници којом се буде кретала колона, као и на Гробљу стрељаних.

„Замолио бих грађане и ученике да на Гробље стрељаних уђу пристојно, у тишини и достојанствено како би одали почаст невино страдалим грађанима октобра 1941“, поручио је Радаковић.

Како је на конференцији за новинаре истакао помоћник градоначелника Милош Милишић, Град је у разговорима са Музејом жртава геноцида, чији директор Дејан Ристић ће беседити на овогодишњој Комеморативној седници, и са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, да се 14. октобар уврсти у списак државних меморијалних празника како би се овај страшни догађај, не само за Краљево већ читав српски народ, извео из успаваности и вела тајности.

Print Friendly, PDF & Email