Едукативна трибина за младе – „На матуру без аутомобила“, кампања коју је, у сарадњи са 56 локалних самоуправа, покренула Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, одржана је и за више од 900 краљевачких матураната. Ова трибина, у нашем граду реализована у сарадњи са Саветом за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, прераста у озбиљну кампању, а резултат је смањен број погинулих младих учесника у саобраћају.

Према речима представника краљевачког Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима Ненада Марковића, председника Скупштине града Краљева, ова кампања, која је већ петнаест година веома посећена у нашем граду, посвећена је матурантима, који већ управљају моторним возилом – то је апел да на матуру дођу другим превозним средством. Како истиче, „нисмо имали ниједан инидент са матурантима, надам се да ће и даље тако да буде“.

„Циљ је да се допре до њих, да схвате да је један живот, да треба да га проживе како доликује човеку, да вуду весели, насмејани, радосни и да им тај најлепши дан прође у весељу, не у туговању“, рекао је Марковић, додајући да је у 2023. години на територији града Краљева погинуло пет особа, што је убедљиво најбољи резултат откад се мери у Краљеву, уз напомену да је, рецимо у 2012. години, погинуло 26 особа.

Према речима вршиоца дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Бранка Стаматовића, у кампањи „На матуру без аутомобила“, која ће обухватити више од 12.000 младих, са матурантима, учесницима у саобраћају који су у узрасту када се полаже возачки испит и када имају прве километре самосталне вожње, разговара се о ризицима односно безбедном учешћу у саобраћају.

Стаматовић је захвалио Граду Краљеву и члановима Савета, нагласивши да је Краљево пример добре праксе како се организује кампања, а којом се апелује и на матуранте и на родитеље да не чекају последњи дан, већ да на време испланирају превоз и повратак са прославе матурске вечери.

Како је навео, статистика говори да млади највише страдају у време викенда, након 23 сата, и то у већим групама.

„Апелујемо на родитеље да се потруде да им деца стекну вештину вожње, да им изграде правилне ставове, а на младе да се не доказују – аутомобил није за доказивање пред друштвом, већ средство за превожење“, рекао је Стаматовић упутивши апел младима да не седају у аутомобил под дејством алкохола, да не прекорачују ограничења брзине. Прича сарадника Агенције Милана Срдића, који је задобио трајни инвалидитет са 18 година, коју су чули и краљевачки матуранти, сматра Стаматовић, може много да помогне о схватању важности безбедног учешћа у саобраћају и сагледавања шта све у супротном може да се догоди, будући да је Милан на своју матуру ишао у инвалидским колицима.

„Апелујемо и на младе и на родитеље да буду безбедни у саобраћају, да воде рачуна о својој, али и о безбедности других учесника у саобраћају“, поручио је Стаматовић упозоривши на то да млади неке ствари прихватају олако.

Он је навео да Агенција настоји да и преко друштвених мрежа и медија допре до младих и упозори на проблеме у саобраћају, као и да ће организовати и неке наградне игре у циљу што боље информисаности младих о ризицима како би се безбедно понашали у саобраћају.

Помоћница министра у Министарству туризма и омладине Ивана Антонијевић сматра да је веома значајно то што Агенција за безбедност саобраћаја ради будући да су млади највећи приоритет.

„Агенција се труди да допре до свести младих, да их посети у њиховим локалним заједницама, са њима разговара и кроз примере им покаже како једна грешка може да промени ток живота и колико је важно у тим моментима, када те срећа обузме и када мислиш да имаш крила и да можеш све, остати прибран, рационалан и водити рачуна да тај један тренутак не утиче негативно на твој и живот твоје породице“, рекла је помоћница министра оценивши јако значајним безбедност младих, што је један од циљева стратегије за младе Владе Србије.

„Желимо да покажемо да нам је задатак да из сваке могуће позиције покажемо да да су и они који доносе одлуке и они који воде рачуна о том стратешком оквиру ту да их чују, али и да им пренесу знања и искуства на који начин да се заштите јер све што радимо нема смисла уколико они не воде рачуна о својој безбедности“, рекла је Ивана Антонијевић, помоћница министра туризма и омладине.

Своју причу, са краљевачким матурантима, поделио је Милан Срдић, који је доживео саобраћајну незгоду на завршетку треће године средње школе.

„Из болнице сам изашао пет дана пре матурске вечери и, уместо да бирам одело и ципеле, бирао сам инвалидска колица, како бих успео да дођем на матурско вече. Моја порука младима је да се увек безбедно понашају у саобраћају да не би прошли као ја, јер сам инвалидитет стекао због непоштовања саобраћајних прописа, небезбедним понашањем у саобраћају“, обратио се младима у Краљеву Милан, који је са њима поделио свој у причу о сновима којих је морао да се одрекне упаво због грешке коју је направио. Како каже, његова прича допире до младих, јер увек група деце остане да поразговара, да пита како могу безбедно да се понашају у саобраћају и шта је кључно.

На путу до нуле – „Не турирај, матурирај!“, „Ти бираш како идеш на матуру!“ – неке су од порука послатих младима Краљева са едукативне трибине Агенције за безбедност саобраћаја и краљевачког Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима.

Print Friendly, PDF & Email