Караван „Заједно можемо“ – који води Деа Ђурђевић, новинарка и председница Удружења „Будимо безбедни“, а чији циљ  је повезивање особа са инвалидитетом како би заједно указали на своје проблеме и разменили искуства, посетио је Град Краљево.  Тим поводом, у Градској кући уприличен је састанак са градоначелником града Краљева др Предрагом Терзићем, његовим сарадницима,  као и председником Међуопштинске организације Савеза слепих Србије – Kраљево и  председником Уније организација особа са инвалидитетом града Kраљева Ранком Вуковићем.

Према речима градоначелника, Караван има за циљ да, кроз разговоре са представницима локалне власти, али и особама са инвалидитетом, сазна са којим се све проблемима особе са инвалидитетом у Србији суочавају, како би припремили конструктивне предлоге за побољшање начина живота особа са инвалидитетом. Он је подсетио да је у Краљеву, поред Центра за социјални рад, основан и Центар локалних услуга како би омогућили свим особама са инвалидитетом да могу да остваре своја права.

„Желели смо да схватимо шта је то што их мучи и како ми, као одговорна локална власт, можемо да им помогнемо. Кроз разговоре са представницима краљевачког Удружења слепих и слабовидих, схватили смо да приликом реконструкције улица, или изградње нових, треба да поведемо рачуна да направимо стазе које ће омогућити слепим и слабовидим особама да могу да се крећу кроз наш град. Приликом уградње нових семафора треба водити рачуна да садрже звучну компоненту како би слепи и слабовиди могли да знају када је упаљено зелено светло и када могу слободно да пређу улицу. Особе које се налазе у колицима и које се тако крећу треба да буду у граду који нема баријера. Не могу они да пређу колицима преко ивичњака који је висок 10 или 15 сантиметара, зато прилагођавамо урбанистичке услове у нашем граду особама са инвалидитетом“, појаснио је Терзић.

Градоначелник је истакао да се Град труди да помогне и на друге начине, а један од њих је и увођење новог члана Одлуке о стипендирању студената града Краљева који омогућава особама са инвалидитетом да, ако испуне услове који су прописани конкурсом, добију стипендију Града.

„Уколико особа са инвалидитетом има просек 8,5 и није обновила ниједну годину на студијама, или је обновила из медицинских разлога, аутоматски добија стипендију. Она се не рангира, већ је сигурно у 50 младих људи из Краљева који су добили стипендију у износу од 200.000 динара на годишњем нивоу, што је велика помоћ“, нагласио је градоначелник, па истакао да сви заједно треба да се трудимо да мењамо прописе и да их побољшавамо.

Терзић је подсетио и на огромну помоћ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, захваљујући којој је реконструисан објекат на градском кеју који сада користе слабовиди и слепи.

„Реконструисали смо и објекат који се налази поред Храма Светог Саве, направљен је Дневни центар за особе са инвалидитетом како би она деца, која су завршила средњу школу и факултете, могла да се друже, да буду једни са другима и развијају свој друштвени живот јер и особе са инвалидитетом су људи као што смо сви ми други, имају своје потребе и ми треба да пронађемо начин како да живимо са њима, а не поред њих“, поручио је први човек Града Краљева.

Деа Ђурђевић, новинарка и председница Удружења „Будимо безбедни“, захвалила је на топлој добродошлици, па изразила велико задовољство што је имала прилику да кроз директан разговор са градоначелником и његовим сарадницима сазна више о положају особа са инвалидитeтом у нашeм граду и сарадњи локалнe самоуправe са удружeњима.

„Караван се зове „Заједно можемо“ и заиста сматрам да заједно можемо да остваримо све наше циљеве, потребе и права. Први циљ јесте да заједно са локалним самоуправама и са удружењима говоримо о свим нашим потребама које имамо. Заправо наше потребе су једнаке, и нас особа са инвалидитетом, којих има готово 700.000, и свих осталих. Ми желимо да се крећемо, функционишемо, да се школујемо, али да за то имамо разумевање свих осталих у друштву почевши од извршне власти јер када сви заједно функционишемо, онда можемо и да утичемо на више органе власти који желе да нам помогну, само је потребно да будемо уједињени“, истакла је Деа Ђурђевић, па захвалила градоначелнику на разумевању и труду, као и председнику Уније организација особа са инвалидитетом града Kраљева Ранку Вуковићу, који желе да раде и већ раде на побољшању положаја особа са инвалидитетом.

Према њеним речима, положај особа са инвалидитетом у нашој земљи се много побољшао у претходних пар година јер се много више о њима размишља.

„До скоро смо били невидљиви, а сада постоје особе које оснажују, било да су то параолимпијци или неко као Ранко Вуковић, ко има шири спектар удружења са којима сарађује. Лакше можемо да дођемо до локалних самоуправа и виших нивоа власти, укључујемо се у процесе одлучивања, све то иде постепено, али, тренутно, довољно брзо“, појаснила је председница Удружења „Будимо безбедни“, истакавши важност инклузије особа са инвалидитетом још од малих ногу:

„Мислим да је спорт веома битан и да ту деца уче како да функционишу са децом која су другачија, а заправо иста, јер имају исте потребе, само их другачије остварују. Још једна ствар која би допринела јесте Јавни регистар особа са инвалидитетом где ће се видети колико нас заправо има и тако ћемо омогућити држави да остваримо лакше сва права.“

Председник Међуопштинске организације Савеза слепих Србије – Kраљево и  председник Уније организација особа са инвалидитетом града Kраљева Ранко Вуковић захвалио је на конструктивном састанку на коме су схватили да Краљево може бити пример локалне самоуправе где фантастично функционише увезивање владиног сектора, удружења особа са инвалидитетом, локалне самоуправе, републичког министарства и Европске уније и њихових донација.

„Драго ми је што смо кроз све ове године ангажовања успели да тимским радом постигнемо да Краљево заиста буде боље место за живот особа са инвалидитетом“, изјавио је Вуковић, па истакао:

„Када смо формирали Унију организација особа са инвалидитетом 2018, схватили смо да само заједно, умрежени, јер имамо исте проблеме, можемо да постигнемо пуно на развоју услуга за особе са инвалидитетом. Пре 2012. године нисмо имали ниједну услугу социјалне заштите у Краљеву, а данас, преко Центра локланих услуга, имамо читав спектар услуга – и личног пратиоца, персоналног асистента, геронт домаћице, низ пројеката које смо заједно радили са Министарством, Градом…“

Како сматра, ако је Унија успела својим заговарањем да данас бар 60 особа са инвалидитетом има услуге социјалне заштите преко Центра локалних услуга, ако много људи може да изађе у град и нема баријере у виду ивичњака, да може да се креће по тактилној стази, да постоје звучни семафори, то довољно показује оно што су урадили.

„Увек може боље и увек смо ту да помогнемо свим особама са инвалидитетом. Захваљујем на награди коју сам добио. Она није само моја, она је за цео тим Уније, који се свих ових година трудио заједнички да решимо проблеме. Посебно бих посветио, постхумно, ову награду Јеки Јевтовић, која одскора није са нама, која је била велики борац, али ту животну битку, најважнију, није успела да добије. Јеко, ова награда је за тебе, надам се да си сад на неком бољем, лепшем месту и да ћеш нам одозго помоћи да решимо све оне проблеме које смо заједно кренули да решавамо“, поручио је председник Уније организација особа са инвалидитетом града Kраљева.

Удружење „Будимо безбедни” бави се безбедносном културом грађана и особа са инвалидитетом, а до сада је њихов Караван на пропутовању кроз Србију, са циљем истицања позитивног примера успешне особе са инвалидитетом у локалним самоуправама, поред Краљева, обишао и Ужице, Ваљево, Лозницу, Сремску Митровицу, Вршац, Кикинду, Суботицу…

Print Friendly, PDF & Email