На иницијативу Удружење пензионера Краљева, у холу Свечане сале Градске управе града Краљева, уприличена је путујућа изложба афирмисаних ликовних стваралаца под називом „Караван уметности“ коју, под покровитељством Културно-просветне заједнице Србије, организује Центар за промоцију уметности „Ахиос“. Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић поздравио је госте и отворио богату уметничку изложбену колекцију која ће, под паролом „Пензионери Краљева својим суграђанима“, бити доступна свим краљевачким љубитељима уметности до 9. јуна.

Како је подсетио, Краљево годинама веома успешно сарађује са Културно-просветном заједницом Србије, која предстваља институцију од националног значаја за културу и просвету Републике Србије, и ово је само један од пројеката на коме је остварена заједничка сарадња.

„После градова и општина у Војводини, ′Караван уметности′ стигао је и у наш град. Данас можемо да погледамо уметничка дела људи који оваквим поставкама желе да покажу да уметност не постоји само у Београду или Новом Саду, већ да у свим градовима и општинама у Србији постоје они који воле уметност и који се уметношћу баве“, казао је Терзић, па истакао:

„Културно-просветна заједница Србије на овај начини чини да се децентрализује култура и омогући да у сваком, па и најмањем месту у Србији, људи могу да виде лепа уметничка дела. Уверен сам да ћемо и у наредним годинама бити домаћини оваквих занимљивих изложби.“

Градоначелник је изразио захвалност секретару Културно-просветне заједнице Србије господину Ајдачићу на подршци у реализацији овог пројекта, као и члану Градског већа Сретену Јовановићу који годинама уназад, од када је био председник Скупштине града, али и помоћник градоначелника задужен за културу, развија и негује културу у нашем граду.

Према речима представника краљевачких пензионера и члана Градског већа града Краљева Сретена Јовановића, на иницијативу свих пензионера, а под паролом „Пензионери Краљева својим суграђанима“, одлучили су да доведу овај необичан Караван и у Краљево.

„Ову несвакидашњу изложбу чине дела више од 80 уметника из целе Србије, а од данас, дела 30 реномираних уметника биће изложена у холу Градске управе. Желели смо да приближимо одређени вид уметности својим суграђанима на овај начин и уједно да се дружимо“, изјавио је Јовановић, пожелевши гостима да уживају у занимљивим експонатима који су део изложбе.

Генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић појаснио је да су у сарадњи са галеријом „Аихос“, дошли на идеју да направе један караван уметности који ће обилазити Србију и на ком ће учествовати више око 30 сликара односно ствараоца.

„Већ 15 градова је видело ову изложбу, тако да сматрам да смо постигли велики успех. Циљ је да уметност и стваралаштво приближимо људима и да грађани имају прилику да виде оволико уметника на једном месту“, истакао је Ајдачић, па  захвалио краљевачким пензионерима, као и градском већнику Јовановићу и градоначелнику Терзићу што су омогућили да се изложба организује и у нашем граду.

„Караван уметности“ замишљен је као ликовно културна манифестација која ће обићи велики број градова и општина широм Србије, а након Краљева биће доступна љубитељима уметности у галеријама и музејима шумадијских градова. У 2024. години, након Шумадије и Војводине, путања Каравана наставиће се кроз   Западну, Јужну Србију и Подриње. Осим децентрализације уметности, циљ Каравана је и непосредни сусрет уметника и публике, као и афирмација нових талената који кроз учешће на изложби имају прилику да се представе уз већ етаблиране српске сликаре, вајаре и фотографе. У сваком граду, изложби лично присуствује и неко од заступљених стваралаца, а овогодишњу изложбу чини 150 уметничких дела коју је креирало више од 80 аутора. Улаз на изложбу је бесплатан.

Print Friendly, PDF & Email