Поводом смрти начелника Рашког управног округа и председника Градског одбора Српске напредне странке Небојше Симовића, који је преминуо 25. априла 2023. Године, у Градској управи града Краљева, одржана је комеморација. Минутом ћутања, човеку, како је казао помоћник градоначелника Милош Милишић, „великог срца, знања, умећа и доброте – Небојши Симовићу“, одата је пошта. Од њега су се опростили представници државе, Града Краљева, Српске напредне странке, сарадници…

У име Владе Републике Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе, најдубље саучешће породици Симовић изразио је министар Александар Мартиновић. Како је рекао, одлазак Небојше Симовића је највећи губитак за супругу, децу, унуке, али и у Влади су изгубили „једног вредног, паметног, предузимљивог начелника управног округа, човека који је био препун добрих идеја“. Мартиновић је навео и да је Симовић био пример како се успешно води један управни округ и како место начелника округа није пука политичка функција.

„То је место које вам, ако сте вредни, способни и паметни, а Небојша је био такав, омогућава да локалне самоуправе из једног управног округа, преко свог начелника, буду нераскидиво повезане са Владом Републике Србије. Мислим да су многи начелници целе Србије, из Војводине, из централне и јужне Србије, са Косова и Метохије, управо од Небојше могли много тога да науче“, рекао је министар Мартиновић осврнувши се на састанак у Министарству одржан фебруара ове године.

Како је казао, не постоје речи које би утешиле породицу Симовић, родбину, пријатеље, све који су га познавали и са њим радили, до, можда, речи владике жичког Николаја Велимировића – „бити човек, то је више него бити цар“.

„Небојша је био велики човек и због тога заслужује да га заувек памтимо. Ја, као човек, не као министар или политички функционер, његовој супрузи, деци, унуцима, али и свим Краљевчанима, становницима Рашког управног округа, желим да вас Бог чува, добро здравље, да нашег Небојшу никад не заборавимо, то је најмање што можемо“, поручио је министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић.

У име Града Краљева, од начелника Рашког управног округа опростио се градоначелник др Предраг Терзић. Он је истакао да, у оваквим приликама, биографски подаци који се наводе немају тежину какву има то какав је неко био човек, јер то је једино што памтимо – памтимо какав је био супруг, отац, комшија, рођак, пријатељ…

„Небојша Симовић је био добар човек, који је годинама брижљиво радио и у оквиру Секретаријата унутрашњих послова, и као приватни предузетник. Највећи број нас га познаје из периода када смо заједно радили на организовању тада опозиционе Српске напредне странке, из година када је обављао најзначајније политичке функције у овом граду. Наша сарадња потиче из периода опозиционог деловања, настављена је када смо – ја као градоначелник а он као начелник Округа, заједничким снагама радили на побољшању услова живота у овом граду, када смо се са сарадницима из Врњачке Бање, Рашке, Новог Пазара и Тутина борили да Рашки округ напредује, свакодневно сарађивали да помогнемо свим грађанима Краљева и Рашког округа, и у томе успевали“, рекао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић додајући:

„Небојша Симовић је увек био ту, за све нас, за све људе – да нас прими, да са нама разговара, да пронађемо решење. И тако ћемо га сви памтити – као доброг човека отвореног срца. Породица остаје са великим губитком, без главе куће, супруга, оца и деде, а Краљево остаје без великог човека који је развијао наш град. Немојмо да дозволимо да га заборавимо. Наша обавеза је да чувамо сећање на њега и да наставимо сви заједно да негујемо културу сећања на овог изузетног човека. Симке, хвала ти на свему и почивај у миру“, казао је градоначелник Краљева.

Од Небојше Симовића, који је био и председник краљевачког Градског одбора Српске напредне странке, у име странке, председника странке и своје име, опростио се председник Извршног одбора Дарко Глишић, који је, врло емотивно, казао да ће велика празнина остати иза Небојше Симовића.

„Најтеже је породици – изгубили су свој ослонац, свој понос. Ми смо изгубили пријатеља, који је увек имао времена за нас“, рекао је Глишић осврнувши се на сусрет са Небојшом Симовићем прошлог месеца на платоу градског трга у Сомбору, када су се поздравили уз „видимо се за седам дана у Краљеву“.

„У Хали спортова у Краљеву, махнули смо један другом, разменили осмех и први пут откад се знамо, а знамо се готово деценију и по, нисмо стигли да се загрлимо… Сваки наш сусрет био је загрљај, шала, а тек после смо разговарали о озбиљним стварима… Много сам тужан што се нисмо загрлили у Хали спортова овде у Краљеву…“, казао је Дарко Глишић истакавши:

„Човек је био темељ наше странке, темељ читавог округа. Трајао је што се тиче политичке каријере дуго, што значи да је вредео… Биран, реизабран, поново реизабран… значи да вреди. Нека му Бог подари онај кутак где смешта оне највеће који дођу код њега. Небојши Симовићу је тамо место.“

У име краљевачког Градског одбора Српске напредне странке, до сада најтежим говором, како је, не могавши да задржи сузе, навела, од Небојше Симовића опростила се потпредседница Маја Мачужић. Она је истакла да је све њихове заједничке борбе, победе, успони и падови обавезују да покуша да искаже колико ће Симовић недостајати онима који су га познавали, да покуша да утеши његове најмилије и све пријатеље и саборце који су дубоко потресени његовом смрћу.

„Не желим да данас тугујемо, већ желим да славимо све твоје године живота и твој пример. И као што никада ниси желео да видиш људе у сузама, већ си тежио да сви око тебе буду срећни, допусти да се сетимо како си и колико дотакао наше животе. Kако си једну генерацију и један град обогатио и колико си при том остао чист, добар и частан“, рекла је Маја Мачужић истичући да је Симовић био ауторитет кога су сви ценили и поштовали, али уз кога су се осећали вредно, поштовано и сигурно.

„Знао је како разговарати са докторима, правницима, привредницима, уметницима, а исто тако и са обичним људима, радницима, сељацима, децом. Увек са осмехом, спреман за разговор, за шалу. Знао је сваком помоћи, дати, учинити, саслушати, примити, угостити, дочекати, почастити, поклонити. Знао је сваког охрабрити, утешити, оснажити“, казала је Мачужић и додала да је био велики човек добре и племените душе, достојан дивљења и поштовања, понос ближњима, сарадницима најбољи председник, добар и одан друг, пријатељ, колега, комшија…

„Хвала за све што си учинио за свакога од нас у овој нашој великој дружини напредњака, у овом нашем најдражем граду Kраљеву и нашој Србији… Чуваћемо те од заборава, призивати у сећањима… Путуј тамо где си пошао и уживај… нећеш ти даље сам, даље ћемо сами ми, како си ти говорио, да гурамо причу“, поручила је потпредседница краљевачког Градског одбора Српске напредне странке Маја Мачужић.

Дугогодишња сарадница Небојше Симовића Јелица Аризановић, у име колега Рашког управног округа, на чијем је челу Небојша Симовић био од новембра 2014. године, поздравила се са начелником.

„Мало је људи попут Вас који би успели да са мало речи много кажу, да обележе своје овоземаљско постојање и време у ком су живели и стварали на тако хуман, солидаран, правичан и достојанствен начин. Била је велика част и привилегија познавати Вас и сарађивати с Вама, учити од Вас, слушати савете… Прво сте нам били пријатељ, па начелник Округа. Ценили сте и уважавали сваког човека који Вам се обратио за помоћ и помогли увек како и колико сте могли… На стотине породица и појединаца сте усрећили, променили им или олакшали животе, решавајући њихове животне и финансијске проблеме. Не мали број пута сте посегли за свој новчаник и дали све што се тог тренутка у њему налазило да бисте неком помогли тренутно, а касније бисте и трајно решавали њихове проблеме… Донацијама своје фирме помагали сте многе људе, као и цркве, манастире…“, казала је Јелица Аризановић захваливши Симовићу и за све речи подршке у најтежим животним искушењима, за савете, време издвојено од дневних обавеза, на разумевању…

Небојша Симовић је рођен 25. јула 1962. године у Приштини, где је завршио основну и средњу школу, а потом и дипломирао на Правном факултету. Од 1986. до 1994. радио је као радник, затим шеф Службе, а потом директор ДП „Сигурност“ из Београда. Од 1994. до 2004. године радио је у Министарству унутрашњих послова, Секретаријату у Краљеву, као инспектор за сузбијање привредног криминала. Од 2002. године био је власник и директор предузећа ДОО „Метал систем“ Цветке и сувласник „МСВ Инвестинг“ Краљево. Од 14. новембра 2014. био је на месту начелника Рашког управног округа. За собом је оставио супругу, троје деце, петоро унучади.

Небојша Симовић је сахрањен 27. априла на Новом гробљу у Краљеву.

Print Friendly, PDF & Email