Централни догађај овогодишњег Фестивала „Златне хармонике Краљева“, концерт „Краљево Лепи у част”, у организацији Културног центра „Рибница“ Краљево, привукао је бројну публику на краљевачки Трг српских ратника.

Краљица српске народне музике, богате музичке каријере, са публиком се дружи већ шест деценија, од првог успеха са песмом „Од извора два путића“. Снимила је много трајних снимака изворних песама, многе њене песме су евергрин хитови, а играла је и у неколико филмова. Њене песме говоре о селу, старим српским обичајима, духу прошлих времена, љубави… Иза себе има бројне сингл плоче, ЛП албуме, учешћа на фестивалима и освојене награде.

Поред легенде наше музичке сцене Лепе Лукић, на двочасовном концерту на краљевачком централном тргу, наступили су и Снежана Ђуришић, Јелена Броћић, Анђела Суботић, Драги Домић, Иван Милинковић и Александар Тирнанић. Вокалне солисте пратили су оркестри солисте на хармоници и композитора Мише Мијатовића, уметничког руководиоца Народног оркестра Радио-телевизије Србије Владе Пановића и Ансамбл „Госпон тамбураши“ из Новог Сада, на челу са Александром Софронијевићем, солистом на хармоници и шефом оркестра, и Николом Пековићем, мастером хармонике, доцентом на Факултету уметности у Нишу.

Овогодишњи Фестивал „Златне хармонике Краљева“, који је трајао од 17. до 21. јула, почео је солистичким концертом Николе Пековића у Народном музеју Краљево. Усмерен ка класичној, али и савременој уметничкој музици, у оквиру програма „Нова музика за хармонику соло“, Пековић је извео дела Ивана Бркљачића, Владимира Кораћа, Адама Мирзе, Игора Андрића и Реље Јаковљевића.

Наредног дана, у Свечаној сали Градске управе, представљен је нови ауторски албум Владе Пановића „45 година заједно“, са дванаест врхунских, стилски различитих кола, која представљају Србију. Гости на промоцији албума уживали су у извођењу „Боемског кола“, „Загине тројанке“ и „Тозиног шмекерског кола“, које је Пановић посветио оцу, мајци односно Предрагу Живковићу Тозовцу.

Мастер клас Владе Пановића, наредног дана, у истом простору, окупио је полазнике на интерактивној настави. У првом делу часа говорило се о историјату народне музике и хармонике у Србији и на Балкану, други део је обухватио народне игре из Србије, Румуније, Бугарске и Северне Македоније, као и кола из влашког краја, док је трећи део био посвећен светској и филмској музици на хармоници, разним ритмовима и стиловима – Француска, Италија, Бразил, Аргентина.

Исте вечери приређен је програм „Хармоника у Србији и свету“. Посетиоци су имали прилику да чују кратак историјски осврт на претече овог инструмента, као и о појави хармонике на нашим просторима, њеној распрострањености у свету, репертоарском богатству и разноврсности. Традиционалну и компоновану музику са нашег подручја, интернационални и класични репертоар, извели су Миша Мијатовић, Влада Пановић, Александар Софронијевић и Никола Пековић, а у програму су учествовали и инструменталиста на хармоници Милош Росић, чланови Српског културног центра „Стефан Немања“ и танго плесачи.

Такмичење младих хармоникаша за признање „Новица Неговановић“ одржано је је 20. јула на Тргу српских ратника. Од десет младих такмичара, жири – Предраг Неговановић, Миша Мијатовић, Александар Софронијевић и Никола Пековић, једногласно је награду доделио двадесеттрогодишњем Вељку Милојковићу из Шетка, Општина Ражањ, некадашњем ученику краљевачке средње Музичке школе, који је тренутно на мастер студијама, а освајач је бројних награда на домаћим и светским такмичењима. Њему је припало престижно признање које носи име Новице Неговановића, израда аранжмана и продукције једне композиције, као и дигиталног издања са видео спотом, поклон АС Студиотон Александра Софронијевића,  док су друго и трећепласирани награђени новчано, а сви учесници захвалницама. У ревијалном делу програма наступили су прошлогодишњи победник Јован Пајовић из Чачка, Новица Неговановић млађи и вокални солисти Мира Алексић и Чеда Марковић у пратњи Народног оркестра РТС-а под руководством Владе Пановића.

Први Фестивал „Златне хармонике Краљева“ организован је на иницијативу краљевачких „златних хармоника“ – покојног Новице Неговановића, Мише Мијатовића, Владе Пановића, Александра Софронијевића и љубитеља народне музике, у циљу неговања народне музике на хармоници и као вид признања познатим, а нашим, виртуозима. Интересовање, и учесника и публике, за све програме који се организују у оквиру Фестивала, овај вишедневни културно-уметнички догађај засигурно води ка – традиционалном.

Print Friendly, PDF & Email