Деоница Космајичке улице у Месној заједници Лопатница данас је добила ново лице, а квалитетан асфалт у засеоку Космајица посебно је обрадовао власнике домаћинства Страиновић, којима ће нови пут значајно олакшати свакодневно функционисање. Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са члановима Градског већа и представницима Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ и ЈКП „Путеви” Краљево, обишао је радове на асфалтирању и посетио домаћинство Страиновић.

Како је истакао, Град Краљево сваке године издваја средства за асфалтирање путева на сеоском подручју.
„У последњих неколико година, како бисмо успели да људе задржимо на селу, асфалтирамо 30 километара путева годишње. Поред младих, који остају на селу и баве се пољопривредом, имамо и велики број људи који су некада живели у великим градовима, а сада се враћају у српска села“, казао је Терзић, па додао:
„Посетили смо породицу Страиновић, која је живела у Франкфурту и одлучила да се врати у Србију и овде развија своје домаћинство. Имају више од 100 животиња, домаћих аутохтоних врста, а баве се и воћарством. Ово је прави пример породице која живи на селу, успева да гаји и српске козе, овце, говеда, која су гајили наши дедови. Посећују их комшије, али и људи из читавог света. Зато треба да помажемо људима који су одлучили да живе на селу, што ћемо радити и у наредним годинама.“
Према речима директорке Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ Марице Мијајловић, Анексом уговора из 2023. године, по одлуци Градског већа, ова улица је опредељена за асфалтирање по тачки Програма уређивања – Реконструкција коловозне конструкције улица и некатегорисаних путева уз 15 одсто учешћа грађана.
„Дужина деонице која је асфалтирана је 262 метра, ширина коловоза 2,6 метара, а укупна површина 681 метар квадратни. Укупан износ радова је око 1,7 милиона динара, а грађани су учествовали са мало више од 250.000 динара, док је осталих 85 одсто финансирано из буџета Града. Радови ће бити завршени данас“, истакла је директорка Мијајловић.
„Задовољство је видети када се нешто гради, јер су путеви основ опстанка у једној оваквој средини. Лепо је видети када се људи враћају коренима и да је све што је обећано почело да се реализује, па са поносом можемо да кажемо да заједно остварујемо жеље грађана“, изјавио је члан Градског већа града Краљева Радомир Корићанац.
Домаћинство Срђана Страиновића, које се налази тик уз свеже асфалтирану деоницу Космајичке улице, поново је оживело када се са породицом вратио из Немачке након више од 24 године проведене у иностранству.
„Одлучили смо да се вратимо у своје село, из ког потичу наши родитељи и преци. Прва ставка била је да створимо услове за живот и цело село се ангажовало да нам у томе помогне, а долазили су нам и гости из целог света. Више од 70 волонтера из Кине, Аустралије, Шведске, Швајцарске, дошло је да нам помогне да подигнемо имање на виши ниво. Захваљујемо свима који су учествовали у овој акцији да кренемо новим путем ка бољој будућности и надам се да ће се још више људи вратити на село“, казао је Страиновић, истакавши да без помоћи државе, али и Града, Градског већа и градоначелника, ништа не би било могуће.
Породица Страиновић на свом имању гаји гуске, моравке, свиње, кокошке, овце, козе, патке, производи органске продукте које продаје и у Србији и у иностранству. Срђан са породицом планира и изградњу апартмана за одмор на селу, чиме би допринели развоју сеоског туризма. Како истиче, нада се да ће у наредних пар година тај пројекат заживети, као и да ће и други мештани кренути њиховим стопама.
Print Friendly, PDF & Email