Како би учешће у саобраћају деце било што безбедније, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја на територији града Краљева, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије организовала је и за прваке краљевачких основних школа две едукативне представе „Пажљивкова правила у саобраћају“. Уз ову едукативну представу, са којом обилази целу Србију, како би помогла у осамостаљивању деце у саобраћају, њиховој безбедности на путу од школе до куће и у свакодневним ситуацијама и стицању добрих навика од малих ногу, малишани, на њима близак начин, уз песму и игру, и уз маскоту Пажљивка, уче правила безбедног понашања у саобраћају.

Представник краљевачког Савета за безбедност саобраћаја, председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић истакао је колико је значајно најмлађим учесницима у саобраћају, од најранијег детињства, пружити информације које ће их правилно усмерити на безбедно понашање у саобраћају, што ће, свакако, имати далекосежне позитивне утицаје на понашање у саобраћају када одрасту.

„Деца знају ко је Пажљивко, јер и они најмлађи, предшколци и прваци, спремно одговарају да је то ‘један дечак који се лепо понаша у саобраћају’. Деца знају сва Пажљивкова правила, константно се едукују, гледају цртани филм са Пажљивком… Ова акција у Србији траје више од 10 година и надамо се да ће, када овако едукована деца постану главни учесници у саобраћају, број страдалих бити још мањи. Већ сада је број погинулих у саобраћајним незгодама мањи него раније, али се надамо да ће бити још боље“, рекао је Марковић.

Представник Агенције за безбедност саобраћаја Вељко Ћурчић истакао је да представа „Пажљивкова правила у саобраћају“, на забаван и допадљив начин, учи децу правилима безбедног понашања у саобраћају.

„Управо је модел ‘кроз песму и игру’ најбоље прохваћен код деце, која тако најлакше памте како треба да се понашају у саобраћају. Статистика, нажалост, показује да у Србији, годишње, око 100 младих људи изгуби живот, прошле године је било 89, да око 6.100 бива повређено. Све ове активности које радимо требало би да допринесу да тај број буде што мањи, како бисмо се једног дана приближили томе да немамо погинулих у саобраћајним незгодама“, рекао је Ћурчић.

Малишани који су се дружили са Пажљивком добили су и књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“, коју је обезбедила Агенција за безбедност саобраћаја. До сада је око 70.000 примерака већ подељено првацима у нашој земљи, а предшколци су добили бојанке са овом тематиком, како би сви, и у школи и са васпитачима и код куће – могли да уче са Пажљивком.

Print Friendly, PDF & Email