Краљевачки основци су, традиционално, извели вежбу евакуације поводом обележавања 13. октобра – Међународног дана смањења ризика од катастрофа. Вежба је започета тачно у подне, истовремено у свим школама, поступањем у случају земљотреса, након чега је уследила евакуација из објеката. Централни догађај, ове године, организован је са ђацима Основне школе „Чибуковачки партизани“, које је, најпре, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић поздравио и разговарао са њима.

„Нажалост, Град Краљево има искуства са елементарним непогодама – од земљотреса новембра 2010. године, преко поплава 2014, 2016, 2020. и 2021, па и ове године. Управо су то разлози због којих је неопходно да малу децу учимо како да се понашају у ситуацији када дође до елементарне непогоде, у овом случају до земљотреса“, изјавио је Терзић.

Према његовим речима, на Међународни дан смањења ризика од катастрофа, учимо краљевачке основце како треба да се понашају и како да се заштите када до земљотреса дође.

„Веома је битно да се бавимо едукацијом и превенцијом и да се трудимо да смањимо могућност да дође до елементарне непогоде. Земљотреси се дешавају и у најразвијенијим државама и још увек није пронађен начин како спречити земљотрес, зато данас децу учимо како да се понашају у оваквим ситуацијама“, казао је градоначелник.

Руководилац Одељења за послове цивилне заштите Здравко Максимовић истакао је да су, у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације, у склопу oвогодишње вежбе евакуације, припремили и упутства за ученике, наставнике и директоре, како би сви знали шта је оно што треба, а шта никако не смеју да ураде када се деси земљотрес.

„Важно је да овим вежбама проверавамо капацитете односно постојеће ресурсе, као и да у будућности креирамо безбедније друштво. Вежбе ће послужити за подизање виталности целокупног друштва, пре свега система образовања, који је кључна карика у систему смањења ризика од катастрофа“, поручио је Максимовић, истакавши да је Град Краљево јединствен по оваквом начину организације цивилног система заштите, као и да су у фокусу оваквих активности, пре свега, осетљиве категорије односно деца и особе са инвалидитетом.

Према речима руководиоца Школске управе Краљево Бојане Маринковић, укупно 8.000 ђака је успешно извело показну вежбу за спасавање, а током протеклог периода организоване су бројне спортске, као и активности везане за безбедност ученика у саобраћају.

„Радимо на томе да нам се ученици што више едукују, раде на превенцији безбедности, стичу здраве навике и воде здраве стилове живота, а присуством и родитеља, који су врло битни и у оваквим активностима, заједно подржавамо сву децу у стицању неопходних знања за сналажење у реалном животу“, поручила је Бојана Маринковић.

Како је истакла представница Добротворне фондације Српске православне цркве „Човекољубље“ Марија Вранешевић, уз подршку локалне самоуправе и припаднике цивилне заштите, активности са највећом и најрањивијом групом – децом представљају мали дорпинос у обележавању Међународног дана смањења ризика од катастрофа. Она је додала да је „Човекољубље“ присутно у нашем граду дуги низ година, не само као хуманитарна организација која помаже онима који претрпе штету од природних катастрофа, већ и кроз различите програме подршке месним заједницама у превенцији и обукама, а све у циљу припреме становништва за елементарне непогоде.

Акције поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа се изводе у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Канцеларијом за управљање јавним улагањима, Сектором за ванредне ситуације и Црвеним крстом Краљево, а уз подршку Школске управе Краљево, ДФСПЦ „Човекољубље“ и њихових партнера на пројекту јачања отпорности локалних заједница на катастрофе.

Print Friendly, PDF & Email