Краљевчанима је, у организацији Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, представљена књига „Госпођа”, аутора Стевана Костића, рођеног Краљевчанина, новинара Радио-телевизије Србије.

Књига „Госпођа”, са поднасловом „Тајновити живот Кристе Ђорђевић”, доноси прву написану биографију ћерке богатог Србина из Загреба, сестре од стрица сликара Саве Шумановића, куме Милоша Црњанског и посредника његовог повратка у земљу, чувара злата Јосипа Броза Тита и Партије, једног од оснивача Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић”, председника Црвеног крста Србије, мецене уметника, читаву деценију сустанарке Добрице Ћосића.

У поздравној речи др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева, како је рекао, са темом коју Краљевчанин Стеван Костић обрађује у свом првенцу, упознао се гледајући „Око магазин“ – емисију посвећену Кристи Ђорђевић. Како је казао, Стеван Костић, у односу на неке наше писце који говоре о истом периоду, даје потпуно другу причу, причу о особи која је у правом смислу речи припадала грађанској класи у периоду између два светска рата – и у погледу материјалног статуса и у погледу образовања, али коју рат није одвојио ни од рођака ни од пријатеља, већ која је прихватила искрено друге идеје.

Како је рекао, била је жена која је, уз своје пријатеље, прихватила левичарске идеје, која је чувала злато Комунистичке партије, која се бавила конспиративним радом, а која је за време Другог светског рата била и борац. Своје богато знање, дипломатску умешност и знање језика искористила је и да придобије Црвени крст из руку краљевске владе у управу нове комунистичке Демократске Федеративне Југославије, да настави да учествује у политичком и културном животу, а за све време у комунистичком систему без икаквих пејоративних елемената и да су је њени другови звали госпођа.

„Стеван Костић без имало идеолошке опредељености за једну или другу страну вредносно неутрално слика њен лик. Човек који у исто време говори о Павелићу, Благоју Јововићу, без идеолошке острашћености, касније описује Кристу Ђорђевић, уводи у наше новинарство, сада и у књижевност, систем без икакве идеолошке оптерећености, што и треба да буде врсна карактеристика како за научника тако и за новинара“, рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Како је на представљању књиге у Краљеву рекао њен издавач Манојло Мањо Вукотић, аутор је направио одличну ТВ емисију – интригантно, вешто, професионално, истраживачки…

„Емисија је била изаов да се даље истражује. Стеван је то дивно урадио. Мислим да је то књига која се веома лако и веома узбудљиво чита. Више је од приче, има материјала за читав филм“, рекао је Вукотић.

Новинар, дипломата, писац, преводилац – Драган Бисенић, истакао је да је „Госпођа“ занимљиво, лепо писано штиво, које држи пажњу онолико колико је потребно да читаоцу не буде напорно. Како је истакао, аутор је одлично написао правим публицистичким стилом биографију Кристине Ђорђевић, веома важне, занимљиве, али и енигматичне личности у нашој историји, једне од личности које су се преливале из једног система у други, из једне државе у другу

„Такве личности су увек интригантне и занимљиве зато што се очекује да нађемо одговор шта некога води да напусти свој социјални положај и да се прикључи потпуно опонентској струји. То је оно где је аутор уложио највише напора и нашао одговоре које ми до сада нисмо имали. Реч је о жени која је задужила нашу културу. Она је особа мост између два система, две државе, два искључива уверења. Заправо, показује се, на основу овога, да се, иако нам се тако чини, свет не састоји само од супротстављених страна. Увек постоје и људи и процеси који те конфронтиране стране повезују“, казао је Бисенић.

Према речима аутора Стевана Костића, Криста Ђорђевић је била културна, сива еминенција културног живота Београда, и Краљевине и Социјалистичке Југославије.

„Била је једна од жена која је кључна за еманципацију жена. Својом личношћу се изборила за јачи положај жене у друштву. Она је, условно речено, „мала“ историјска личност. Историја неће заборавити велике историјске личности, и увек ће се бавити и Титом и Дражом и Ранковићем, преиспитиваће их са разних позиција, али „мале“, ако неко не напише ништа о њима, историја ће заборавити.  Мени се чинило да су и Криста и њен супруг, „мале“ личности, велики хуманитарци, и драго ми је ако ће ова књига да их сачува од заборава“, поручио је Стеван Костић.

Намера аутора можда је најбоље објашњена речима: „Ова књига је покушај да се тај живот, препун тајни, обрта и чудних судбина, племенитости, хуманости, макар приближи људима новог доба. Њена судбина, њено трајање је, на неки згуснути и симболичан начин, судбина наших народа, судбина једне државе која и није тако дуго трајала, али је била заједничка”.

Стеван Костић је рођен у Краљеву 1983. године. Новинар је емисије „Око” на Радио-телевизији Београд, а главна сфера његовог интересовања је историја. Добитник је награде Удружења новинара Србије. Има један објављен рад о сликару Сави Шумановићу, а „Госпођа” је његова прва књига.

Print Friendly, PDF & Email