Помало тужни због завршетка средње школе и растанка са другарима, у великом радосном ишчекивању одласка на факултет и нових искустава, нестрпљиви да самостално закораче „у свет одраслих“, краљевачки матуранти, овог 21. маја, оживели су и љубављу заразили срце града – на централном градском тргу, и ове године, најлепша слика – младост, песма, игра, смех, љубав… „Матурски плес“.
Овај велики европски пројекат, који промовише толеранцију, мир и пријатељство, повезивање младих кроз исти плес – звуке опере „Слепи миш“ Јохана Штрауса, Краљевчанима на Тргу српских ратника измамио је осмехе, али и по коју сузу… Деца порасла, али и деца одрасла…
Матуранте је поздравио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је приметио да, овако уиграним плесачима – ученицима завршних разреда краљевачких средњих школа, очигледно није било тешко да науче да плешу јер – „ово је најбоља и најлепша омладина у Србији“, казао је.
„Ускоро завршавате средњошколско образовање, уписаћете факултете и високе школе… све што будете радили у животу увек радите тако да будете поносни на град из ког долазите, а ми ћемо, будите уверени, бити поносни на вас, на вашу вредноћу, ваш рад, труд… И данас нас у најлепшем светлу представљате“, поручио је градоначелник својим младим суграђанима непосредно пред почетак плеса и захвалио родитељима, учитељима, наставницима, професорима, директорима, руководиоцу Школске управе, кореографу Игору Гудићу и свима који су учествовали у припреми овог увек јаким емоцијама обојеног догађаја.
Градоначелник је истакао да је ово велики дан за матуранте, али и њихове родитеље, учитеље, професоре, све који су учествовали у њиховом школовању и одрастању.
„’Матурски плес’ је симболично крај њиховог средњошколског образовања и уверен сам да ће ова деца и на факултетима и на високим школама, и где год сутра буду радили, памтити средње школе по најбољим наставницима и професорима и да ће постати добри људи који ће доприносити развоју нашег друштва. Ми у Краљеву имамо најбољу и најлепшу омладину. Сугуран сам да ће ова деца достојно представљати наш град“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.
„Краљевачки матуранти су плесали – за Краљево, за Србију, за Европу… Послали смо лепу слику из Краљева – наше младости, наше лепоте. Испраћамо још једну генерацију, и то са нашег прелепог трга, из центра нашег града, шаљемо свима позитивну слику и града и ученика. Са овог трга желимо да им поручимо да пронађу свој прави пут и да имају среће и пуно успеха у даљем животу“, рекла је руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић поздравивши плесаче – матуранте свих средњих школа са територије града Краљева.
Према речима директорке Туристичке организације Краљева Љубице Јововић Матовић, данас су ту сви који су учествовали у организацији „Матурског плеса“, заједно са родитељима, децом која завршавају срдњу школу, „да их у најбољем светлу испрате уз плес и игру са једног од најлепших тргова, који се налази у нашем граду“.
Град Краљево се прикључио овом пројекту 2005. године, захваљујући партнерским и братским везама са словеначким градом Марибором, будући да је Плесни савез Словеније идејни творац ове манифестације. Краљево је први град у Србији који је започео „Матурски плес“. Током првих шест година организатор квадрила у нашем граду било је Удружење грађана „Пријатељство за нова времена“, а потом, након што званично постаје градска манифестација, учествује као суорганизатор плеса уз Град, преко Туристичке организације Краљева, а у чему учествује и Школска управа Краљево.
Print Friendly, PDF & Email