Краљево, град спорта, на реконструисаном Атлетском стадиону, једном од најлепших у Србији, дочекало је најбоље спортисте из двадесет земаља учесница Првенства Балкана у атлетици за сениоре. Добродошлицу у наш град пожелео им је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је и, на свечаној церемонији, отворио ово велико и значајно такмичење.

„Када смо пре неколико година започели реконструкцију Атлетског стадиона поред Ибра, многи су сматрали да је то велики издатак и за буџет Града Краљева и за буџет Републике Србије, међутим, прошле године били смо домаћини три веома значајна такмичења на Атлетском стадиону, а ове године Краљево је домаћин Балканског атлетског шампионата за сениоре и чак 700 такмичара са читавог Балкана дошло је у Краљево. Сви такмичари, али и њихови тренери и љубитељи атлетике са читавог Балкана, попунили су краљевачке хотеле и угоститељске објекте, тако да ћемо сви заједно имати велику корист што се у нашем граду организује овакво такмичење“, рекао је градоначелник и истакао:

„Наш циљ је да, приватизацијом Матарушке и Богутовачке Бање, велики број туриста из Србије, са Балкана и из читаве Европе дође у наш град, али наша жеља је и да организацијом различитих спортских догађаја на реконструисаном Атлетском стадиону, и у Староји у Новој хали спортова, попунимо хотелске капацитете и да сваке недеље у јулу и августу имамо различите садржаје.“

Градоначелник је подсетио и на то да је прошле недеље градски трг из вечери у вече био све пунији јер су љубитељи добре музике могли да виде и чују најбоље музичаре из Србије, Француске и читавог Баклкана, а потом и Фестивал „Златне хармонике Краљева“, тако да су и љубитељи народне музуке могли да уживају у најбољој српској традиционалној музици.

Он је најавио да Краљево очекује и читав низ различитих спортских садржаја током целог августа, али и концерата, а све то ће, за Краљевчане и госте нашег града, бити потпуно бесплатно.

Помоћник градоначелника за спорт Милош Симовић, некадашњи репрезентативац државе у атлетици, међу бројним успесима и двоструки победник Балканског шампионата на 200 и 4х400 метара, истакао је колико је поносан на то што је у Краљеву организован један овакав спортски догађај.

„Један од мојих снова се управо остварује“, рекао је Симовић и захвалио Граду Краљеву, Балканској асоцијацији, Српском атлетском савезу и свим људима који прате „машинерију овог сјајног догађаја“ и додао да се очекује доста резултата, доста норми за Светско првенство. Ипак, ова значајна спортска манифестација није једина овог лета у Краљеву.

„Ми радимо интензивно на спортским догађајима у нашем граду, сваког викенда имамо неки спортски догађај. У августу нас очекује нова дисциплина три на три у центру града, имаћемо ауто-трку на Берановцу, јавне часове за децу основних школа и предшколских установа као, на пример, обуку пилота на нашем спортском аеродрому. И у септембру ће бити спортских догађаја, попут Свесрпског купа, али нека остали догађаји буду изненађење. Наши суграђани ће сигурно до краја лета имати пребогат спортски програм“, поручио је Симовић.

Познато име српске атлетике Слободан Бранковић је истакао да му је велика част што, у име Европске атлетике и Балканске атлетике, може да поздрави спортисте и тренере из 20 земаља Европе и Балкана који учествују на првенству у Краљеву. Осврнувши се на трку на 400 матара препоне, на којој је наступао вицешампион света са последњег Светског шампионата, која се одвијала током свечаног отварања, Бранковић је истакао да би са управо постигнутим резултатом победио на већини светских митинга.

„Ово је био дуг процес да дођемо до једног оваквог лепог објекта који је реконструисан и на коме данас имамо учешће једног великог броја светских, европских, олимпијских шампиона, освајача медаља. Град Краљево неће стати на овоме. Српски атлетски савез, Балканска атлетика, Европска атлетика сигурно ће подржавати Атлетски клуб и Град Краљево у организацији још већих такмичења – то је интерес свих нас, и наше атлетике, а и љубитеља атлетике и љубитеља спорта у овом делу Србије“, рекао је Бранковић и нагласио:

„Није спорт само за велике градове, Београд, Нови Сад, Ниш… Показали смо да може и Краљево да буде домаћин – двадесет земаља је овде, а код нас се организују и нека такмичења која имају статус европских шампионата па немају 20 учесника. Поносан сам на ово што смо урадили. Надам се да ће многи од њих постићи своје личне рекорде, европске рекорде, доста норми за одлазак на Светско првенство у Будимпешту ове године, највеће атлетско такмичење ове године у календару. Балканијада је зато и била у овом термину јер су последње шансе да се испуне норме да се оде на тај највећи догађај. Очекујем као директор Српског атлетског савеза да наши такмичари освоје највећи број медаља и још неко изненади и испуни норму за Будимпешту“, поручио је Слободан Бранковић приликом свечаног отварања Првенства Балкана у атлетици за сениоре у нашем граду.

Print Friendly, PDF & Email