Први Фестивал уметничког стваралаштва за децу и младе „Мали свет“, посвећен успомени на Ружицу Степановић Алексић, која је основала прво дечје позориште у Kраљеву, краљевачким малишанима, од 5. до 11. јуна, представиће најзанимљивије представе за децу, угостиће најбоље песнике и музичаре, забављаче и аниматоре како би се озарили дечја лица и разбуктала њихова машта.

Ружица Степановић Алексић је седамдесетих година прошлог века основала и више од једне деценије успешно водила Пионирско позориште – прво дечје позориште у нашем граду. Њено име је постало синоним за љубав према малим глумцима, а Kраљевачко позориште ће фестивалским признањем KРАЉЕВСKА РУЖИЦА покушати да сачува успомену на глумицу, редитељку и драмску списатељицу, која је највећи део живота посветила борби за право сваког детета на благотворну лепоту уметничког стваралаштва.

Тако ће се и, следећи мисију Тетка Ружице, која је са својим малим глумцима одлазила у походе ђацима пешацима, деци без родитеља, старима и болеснима – како би и они учествовали у лепоти и радости позоришног стваралаштва – представе и програми Фестивала одвијати у центру града, али и у многим школама и домовима културе – у Ратини, Студеници, Роћевићима, Обрви, Витковцу…

Са малишанима ће се дружити Бранко Милићевић Kоцкица, глумци београдских позоришта – „Пуж“, „Бошко Буха“, Малог позоришта „Душко Радовић“, као и лесковачког Народног позоришта и Kрушевачко позоришта, али и домаћини – Краљевачко позориште и песник Дејан Алексић, а биће приређен и поетско-музички колаж за најмађе.

Генерални покровитељ Фестивала је Град Краљево, партнери Фестивала су Министарство просвете Републике Србије – Школска управа Краљево, Основна школа „Четврти краљевачки батаљон“, Дечје одмаралиште „Гоч“, Музичка школа „Стеван Мокрањац“, Културни центар „Рибница“, Народни музеј Краљево, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“.

ФОТО: Предраг Илић

Print Friendly, PDF & Email