Делегације Града Краљева, Рашког управног округа, Војске, Полиције, Жандармерије, снага безбедности, представници борачких и других удружења, положили су венце на Споменик отпора и победе – у парку код Железничке станице у Краљеву, у знек сећања на 9. мај 1945. године.

„Дан победе је велики празник када се сећамо свих жртава које смо дали борећи се против нацизма и фашизма у Другом светском рату. Србија и српски народ су били на исправној страни историје борећи се против тог зла“, казао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић истакавши да је наш народ дао велике жртве и да на данашњи дан треба да се сетимо и Крагујевца, Краљева, Јајинаца…

„Треба да се сетимо свих логора у Другом светском рату где су страдали Срби, Јевреји и Роми. Наш народ нема чега да се стиди, ми треба и даље да негујемо оне особине које су имали наши преци, да се боримо за своју државу, сувереност и незавиност. Сиигуран сам да ћемо у томе истрајати“, поручио је први човек града Краљева.

Краљевачки хроничар и представник Друштвa за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ Милан Матијевић осврнуо се на историјске догађаје везане за овај значајан датум наше историје.

„Сећамо се свих наших жртава које је оставио стравичан фашистички режим у нашем граду и целој Србији. У Краљеву је немачка окупациона војска стрељала индустријске раднике, раднике Фабрике авиона, Фабрике вагона, Железничког чвора Краљево, занатлије… Фашисти нису бирали кога ће да стерељају“, казао је Матијевић.

Према његовим речима, стрељана је стручна радна снага, за коју чак није ни било утврђено где су били запослени. Изводили су из избегличких композиција и по кратком поступку стрељали земљораднике, домаћице, децу, ђаке…

„Зато се на овај датум сећамо свих жртава које је фашистички режим оставио у Краљеву и Србији. Краљево дубоко памти жртве и има велико поштовање према њиховом потомцима и данас са поносом обележавамо Дан победе“, истакао је Милан Матијевић.

Print Friendly, PDF & Email