Полагањем венаца крај Споменика отпора и победе и одавањем поште родољубима који су страдали у Другом светском рату, Краљево је обележило Дан победе над фашизмом – 9. мај. У име Града Краљева, венац је положио заменик градоначелника Вукман Ракочевић, са помоћницима градоначелника и другим представницима Града.

Како је истакао помоћник градоначелника града Краљева Милош Милишић, један историчар је рекао да је у Првом рату страдао човек, а у Другом и човек и Бог, „хотећи да каже да је то један од најкрвавијих покоља откад је света и века“.

„Једна од земаља која је понајвише – процентуално по броју становника – страдала јесте тадашња Југославија, а међу њима највише жртава је било Срба. То нас на овај дан обавезује да то време и те дане никада не заборавимо, нарочито ми у Краљеву, јер је у Краљеву стрељано неколико хиљада људи у такозваном Лагерском гробљу, а милиони људи су изгубили животе на бојиштима, у концлогорима, у масовним стрељањима“, казао је Милишић додајући:

„Нажалост, морамо поставити питање да ли је фашизам, и његово црно чедо – нацизам, побеђен 1945. године. Рекао бих да није, јер је све више људи у свету, а има их и у Србији, који величају Адолфа Хитлера, суманутог вођу Трећег рајха. А да је тако, показује и чињеница да један од масовних убица у Србији ових дана има обележје хитлероваца. Сигуран сам да ће се држава изборити против тога, али света дужност свакога од нас појединачно јесте да на свој начин дамо допринос томе.“

Према речима хроничара града Краљева и представника Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ Милана Матијевића, фашизам је и у Србији и у Краљеву оставио дубоке и крваве трагове. Он се осврнуо и на Гробље стрељаних октобра 1941. у нашем граду.

„У близини се налази велико спомен-гробље које су фашисти оставили као крвави траг свог владања у Краљеву – стрељано је много невиних људи, недужних талаца, да би они своју стратегију фашистичког поробљавања Европе спровели до краја. Позивамо и млађе генерације да негују традицију обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом, са жељом да се никада више не појави“, поручио је Матијевић.

Споменик отпора и победе, на који су, на Дан победе, бројне делегације положиле венце, приказује успоне и падове људи у борби против фашистичког режима и подсетник је на ослобођење Kраљева и нови почетак после Другог светског рата. Дело је словеначког вајара Лојза Долинара. Рад на споменику започет је 1946. године, а изградња је трајала скоро 10 година. Kао део прославе обележавања 15 година од ослобођења Kраљева у Другом светском рату, 29. новембра 1959. године, споменик је свечано отворен.

Дан победе над фашизмом обележава се у знак сећања на 9. мај 1945, када је капитулацијом нацистичке Немачке окончан Други светски рат у Европи. Безусловну капитулацију Немачке у Берлину потписали су фелдмаршал Вилхелм Кајтел, маршал Георгиј Жуков у име Совјетског Савеза, а у име западних савезника британски генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника пружали отпор још неко време. У Југославији је то потрајало до 15. маја. Други светски рат дефинитивно је окончан 2. септембра, када је Јапан, на америчком бојном броду, у Токијском заливу, потписао капитулацију пошто су на Хирошиму и Нагасаки бачене атомске бомбе.

У рату, који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110.000.000 војника. Према проценама, било је 50 до 80 милиона погинулих, међу њима 38 до 55 милиона цивила. Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.

Print Friendly, PDF & Email