Град Краљево одао је пошту бесмртним јунацима Солунског фронта полагањем венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине oд 1912. до 1918. године на централном градском тргу.

У знак сећања на један од најважнијих датума у историји српског народа – Дан пробоја Солунског фронта и на наше славне, никад заборављене, претке, венце су положиле делегације Града, Рашког управног округа, Војске, Полиције, Жандармерије и борачка удружења.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић нагласио је да новоустановљени празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава дан када сви Срби треба да се окупе и буду јединствени без обзира на то да ли живе у Централној Србији, на Косову и Метохији, у Војводини, Републици Српској, Црној Гори, Северној Македонији или негде у расејању.

„Све институције, предузећа, установе, зграде државне управе и локалне самоуправе обележене су данас српским заставама, а српска застава треба да се виори и на свакој кући и у сваком дому јер данас је наш празник“, изјавио је Терзић, па истакао:

„Данас се сећамо и оних који су своје животе дали за нашу слободу. Сећамо се наших јунака из Првог и Другог српског устанка, јунака из Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, из ратова деведесетих година, свих оних који су погинули и рањени за слободу у којој данас живимо.“

Први човек Града поручио је да је врло важно да децу од малена учимо о нашој култури, традицији, историји, а оне мало старије да подсетимо на нашу богату историју и да сви заједно изградимо прави изворни идентитет и научимо како да волимо своје и не нападамо туђе.

Према речима историчара, кустоса Народног музеја Краљево Немање Трифуновића, на данашњи дан 1918. године српска војска извршила је пробој Солунског фронта и, након три године проведене ван ње, отворила врата повратку у домовину.

„Ми, Краљевчани, треба са поносом да истакнемо да је прва јединица која је извршила пробој Солунског фронта била Шумадијска дивизија у којој су били војни обвезници из Краљева и околине. Она је тог јутра, 15. септембра, у зору, на планини Ветерник, успела да заузме утврђене положаје и самим тим помогне и суседним јединицама да изврше своје дневне задатке. На тај начин отворена су врата повратку војника у своју поробљену отаџбину“, нагласио је Трифуновић.

Како се истог дана обележава  Дан пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства, слободе и националне заставе као заједнички празник Републике Србије и Републике Српске, након полагања венаца, на Тргу српских ратника, уприличен је и кратак пригодни програм у ком су учествовали Ватрогасни оркестар „27. септембар“ и глумци Краљевачког позоришта.

Спортски савез Краљева организовао je Свесрпски атлетски куп поводом обележавања Дана српског једниства, слободе и националне заставе на ком су се окупили учесници односно представници атлетских савеза са територије Републике Србије и Републике Српске.

Према речима градоначелника Краљева, овим такмичењем желимо да покажемо јединство и да докажемо да смо сви стали иза националне заставе.

„У нашем граду одржава се трећи Свесрпски куп који је окупио атлетске екипе из Београда, Централне Србије, Војводине, са подручја Косова и Метохије и Републике Српске. Они ће се такмичити у различитим дисциплинама промовишући српско јединство и слободу и очекујем да ћемо и у наредним годинама бити организатори оваквих манифестација“, изјавио је Терзић, подсетивши да је Краљево, после Требиња и Новог Сада, трећи домаћин ове веома значајне манифестације.

„Радује ме што су поред такмичара са нама данас и деца из краљевачких основних школа и што су трибине пуне. Јако је важно да нашим најмлађим суграђанима покажемо шта значи српска нација, да науче шта је српство, а ово је један од најбољих начина за то“, поручио је градоначелник Краљева.

Председник Атлетског савеза Републике Српске Душко Ивичић изразио је понос и задовољство што што се трећу годину заредом најбољи атлетичари Републике Српске и Републике Србије окупљају на овај начин. Како истиче, 15. септембар је много значајан датум и идеја је била да се баш на овај заједнички празник организује једна оваква манифестација. Ивичић је изразио наду да ће, из године у годину, Свесрпски атлетски куп бити још масовнији и квалитетнији.

На краљевачком Атлетском стадиону окупило се више од 100 такмичара из пет спортских савеза, а своје умеће имали су прилику да искажу у дисциплинама – скок удаљ, скок увис, бацање кугле, бацање копља, штафета 4 x 400 метара, трка на 100, 400, 800 и 3.000 метара. Љубитељи атлетике имали су прилику да виде на делу неке од наших најуспешнијих такмичара, међу којима су били и представници Атлетског клуба „Краљево“.


——————-
Фото: Горан Шљивић


Print Friendly, PDF & Email