Краљевчанка Анђела Муждека, ученица Основне школе „Јован Цвијић“ у Сирчи, као једна од представница нашег Града и земље, освојила је завидно 14. место на „Нірро“ олимпијади из енглеског језика у Риму.

На постигнутом успеху младој Анђели честитао је и председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, истакавши да је заиста невероватан успех да ученица шестог разреда освоји чак 14. место на светском такмичењу из енглеског језика.

Према његовим речима, чак 83.000 деце из читавог света учествовало је на овогодишњем такмичењу, а Анђела је, најпре, успела да се пласира у финале, азатим и да се међу  223 финалиста избори за високо пласирану 14. позицију.

„То је као да освојите светско првенство у неком спорту. Замислите да од 83.000 деце неко буде 14. и то је успело дете из Краљева, из малене Сирче, и то је Анђелин успех, али и њене породице, учитеља, наставника, као и њених школских другова који су јако поносни на њу“, нагласио је Терзић.

Како је подсетио, претходних неколико година много је уложено у школу у Сирчи и она данас изгледа потпуно другачије у односу на период од пре седам или осам година.

„Град је обезбеђивао средства, али и директор и наставници су се трудили да додатно обезбеде новац како би ове просторије данас биле функционалне за сву децу из Сирче. Важно је имати добре услове, али треба имати и добру децу коју можете да учите, а деца из Сирче су изузетна и успешна“, поручио је председник Привременог органа града Краљева.

Према речима Анђеле Муждеке, која планира да једног дана постане наставница енглеског језика или програмер, такмичење само по себи није било превише тешко, једино јој је граматика мало задавала муке. Из Италије је, осим доброг пласмана, понела и дивне успомене и нова пријатељства, која је стекла током такмичења.

Професорка енглеског језика Радица Томић, која је била Анђелина подршка током припреме и такмичења, истакла је да је овај успех није изненадио јер је Анђела у први разред дошла са предзнањем енглеског језика који је било немогуће не приметити, а још од трећег разреда учествује на овом такмичењу и увек јој је мало фалило до самог финала, за које је, ове године, успела да се избори.

„Анђела се такмичила у категорији ′hippo 1′, јер је у том тренутку била ученица петог разреда, у којој је било 23.000 деце, од којих је 52 учесника дошло до самог финала. Понели смо дивне успомене из Рима, такмичење је одрађено како треба, а имали смо и незаборавно дружење ученика са наставницима и ученика са ученицима јер су сва деца била смештена у истом хотелу, где су имали прилику да међусобно комуницирају и склопе дивна пријатељства“, казала је професорка Томић.

Директор ОШ „Јован Цвијић“ Иван Радосављевић истиче да је поносан што ученици, која броји 107 ученика у редовној настави и 101 полазника основног образовања одраслих, заједно са наставницима школе, постижу одличне резултате на бројним такмичењима.

„Прошле године ученик осмог разреда наше школе Павле Игрутиновић освојио је друго место на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, а Анђела Муждека, сада ученица шестог разреда, пласирала се у светско финале међународног такмичења из енглеског језика – ′Нірро′, које је одржано у Риму ове године. Изузетно сам поносан на све своје ученике и запослене у школи и искрено верујем да ће овај светски успех ученице из једне мале сеоске школе постати инспирација и другим ученицима да верују у себе и своје знање и да никада не одустају од својих циљева и снова“, поручио је Радосављевић.

Како је подсетио, током претходних пет година доста је уложено у ОШ „Јован Цвијић“, а једна од највреднијих инвестиција је замена спољашње и унутрашње столарије, вредности више од 4,5 милона динара, за коју је 1,5 милион динара обезбедила локална самоуправа, а преостала средства кроз мере опортунитета обезбедило је Министарство правде. Осим тога, санирани су сви тоалети и подови, како у учионицама, тако и у ходницима. Завршена је санација дела објекта који је био оштећен у земљотресу. Такође, отворена су два нова кабинета у које је уложено 2,7 милиона динара, а након тога, урађени су и керамички радови у целој школи чија вредност износи 2,8 милиона динара. У овој буџетској односно календарској години, према речима директора, школа је радила на енергетској ефикасности у шта је уложено више од 2.700.000 динара.

„Global Hippo“ асоцијација је, као непрофитна организација, основана 2012. године и као највеће језичко такмичење на свету одржава се у више од 60 држава света, а у Србији се организује већ 12 година. Главни циљ је промоција значаја знања енглеског језика, стварању и неговању пријатељских односа, развоја такмичарског духа и осећаја учествовања, а првенствено, љубави ка језику код деце. Финале међународне олимпијаде традиционално се одржава у Риму, а најбољи од најбољих учесника имају прилику да своје знање енглеског докажу кроз три области – разумевање слушања, читања и употреба језика. Такмичење се састоји из следећих категорија – baby hippo (ученици 1. разреда основне школе и млађи), little hippo (ученици 2. и 3. разреда основне школе),  hippo  1 (ученици 4. и 5. разреда основне школе), hippo  2 (ученици 6. разреда основне школе),  hippo  3 (ученици 7. и 8. основне школе),  hippo  4 (ученици 1. и 2. разреда средње школе) и hippo  5 (ученици 3. и 4. разреда средње школе) .

Print Friendly, PDF & Email