Од јуна 2013. године, од првог дана живота, малена Уна Бихорац, наша суграђанка, бори се да преживи. Весела и храбра девојчица, чврста у намери да се бори за своје оздрављење, Уна једанаест година бије битке и побеђује.
Уни је дијагностификован редак синдром артрогрипозе, срчана мана, тортиколис, ишчашење кукова, тешко оштећење слуха, да би се касније дијагнозе само додавале. Преживела је сепсе, али са последицама, упале плућа… Уз помоћ добрих људи, успела је да, поред свих лоших прогноза, некако стане на своје ноге. Уграђен јој је кохлеарни имплант, уз помоћ кога је почела да чује, али је поновна сепса угасила све функције. Ипак, борба се наставља, следи операција срца. Због лошег имунитета, неопходни су јој суплементи и витамини, бројни стални третмани, рехабилитације, физикалне терапије… како би наставила да напредује и успешно се бори.
У циљу прикупљања средстава за лечење наше малене суграђанке, у ресторану „Томина колиба“, приређено је поетско-музичко вече – Лековита поезија за нашу Уну. Иницијатор, песник Владан Милићевић, говорио је стихове из своје првообјављене књиге „Мрља Преверовог мастила“, наступио је бенд Acustico, а специјални гост, који је казивао своје стихове, био је песник Милош Милишић, помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације.
Цитирајући Достојевског да „ништа није вредно дечје сузе, још ако је то дете болесно, онда је наша света дужност да урадимо све да припомогнемо, колико можемо, а Бог ће свакако више помоћи од нас да се дете излечи“, Милишић је истакао да, захваљујући Владану Милићевићу, који је сличан догађај организовао и у Чачку, за помоћ једном њиховом суграђанину, Краљевчани су се окупили на овој вечери да, уз помоћ поезије, најлековитијих речи, покушају да помогну и прикупе средства за Уну.
Уз то, на својеврсној аукцији, понуђена је и икона Белог анђела у дуборезу, коју је урадио отац Владана Милићевића, Радоje Милићевић, а новац од њене продаје је такође за помоћ нашој једанаестогодишњој суграђанки.
Поред бројних Краљевчана, који су куповином улазнице, али и додатним новчаним прилозима, учествовали у овој хуманитарној вечери, који су попунили сва места у ресторану, догађају је присуствовао и градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима.
За нашу малену суграђанку Уну Бихорац новчана средства прикупља и Хуманитарна фондација БУДИ ХУМАН – Једнака шанса за све, на чијем званичном сајту се налазе информације у вези са могућностима и начином уплате новца – ЗА УНИН БОЉИ ЖИВОТ!
Print Friendly, PDF & Email