Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је заједно са представницима кинеске компаније „Punai DOO Kraljevo“  обишао oбјекте које је ова компанија купила у погонима некадашњег краљевачког Магнохрома.

Ова реномирана компанија, која послује у саставу корпорације „PRCO Group“,  водећи је кинески произвођач ватросталних материјала, а у нашем граду тренутно обнавља и адаптира објекте за покретање производње.

Како је подсетио градоначелник, Краљево је некада било велики индустријски центар. У Магнохрому је радило 5.500 радника, у Фабрици вагона 4.200, Каблар је имао 3.000 запослених, 2.500 људи радило је у Јасену, а око 1.500 у краљевачком Аутотранспорту. Пљачкашким приватизацијама, после 2000. године, сва ова предузећа су престала да постоје и у Краљеву није било посла. Приватизација Магнохрома је била једна од најнеуспешнијих у Србији и само у једном дану, на крају 2002. године, отпустили су чак 2.000 радника.

„Када сам постао градоначелник, уз помоћ председника Републике Србије, покушали смо у Краљеву да изградимо прве фабрике. Тада је овај простор био зарастао у коров, имали смо стари пут који је прављен тако да се видела калдрма, а не асфалт. Данас, захваљујући Влади и Министарству привреде Републике Србије, изградили смо модерну саобраћајницу и сада коначно можемо видети нове фабрике“, истакао је Терзић.

Градоначелник је нагласио да се у непосредној близини гради нова краљевачка фабрика „Пеком инжењеринг“, поред ње простор је купио „ЦИП“, а „Техноград инжењеринг“ купио је шест хектара земљишта и већ завршава градњу свог производног постројења. У некадашњој фабрици електротехничких производа функционише краљевачко предузеће „РВМ“, а сада ће, у некадашњој фабрици Магнохрома, и наши пријатељи из Кине – компанија „Punai DOO Kraljevo“ започети производњу ватросталних опека.

„Уверен сам да ће ово предузеће успети да производи опеке сличног или бољег квалитета од некадашњих опека које је производио Магнохром. Ради се о једној од највећих светских компанија у производњи ватросталних опека и њихови инжењери су изузетно озбиљни, тако да ће Краљевчани сада имати могућност да и у овом предузећу дођу до посла“, истакао је Терзић, напоменувши да ће, у почетној фази компанија запослити 40 радника, а у наредним фазама, иако се ради о аутоматизованој производњи и масовног запошљавања неће бити, градоначелник очекује још нових радних места.

„Најбитније је да се традиција производње ватросталних опека у Краљеву наставља и да ће фирма „Punai DOO Kraljevo“ изводити у свет опеку произведену у Србији односно у нашем граду“, поручио је први човек Града.

Потпредседник корпорације „PRCO Group – centrala Kina“ Лију Лиан Бинг захвалио је градоначелнику града Краљева и Граду на свесрдној подршци у овом веома значајном пројекту за њихову компанију. Према његовим речима „PRCO Group“ је највећи произвођач ватросталних материјала у Кини, као и једна од најнапреднијих фирми на свету по технологији производње ватросталних материјала.

На глобалном нивоу, компанија има више од 70 железара које се снабдевају из централе у Кини, а у Србији има једну велику железару и у складу са својим стратешким плановима одлучили су да инвестирају у погоне у Краљеву.

„Наше тржиште треба да има фирму која би наставила традицију производње ватросталних материјала зато је руководство одлучило да инвестира у производњу у Србији односно у Краљеву и на овај начин клијентима обезбеди сигурно снабдевање квалтетним производима. У оквиру прве фазе уложено је више од 7.000.000 евра и на годишњем нивоу планрана је поизводња 30.000 тона опеке. Ако прва фаза прође успешно, у другој фази планиране су додатне инвестиције у износу од око 3.000.000 евра и повећање капацитета производње на 50.000 тона опеке на годишњем нивоу“, поручио је потпредседник корпорације „PRCO Group“.

Компанија „Punai DOO Kraljevo“ потпуно је адаптирала објекте за производњу тако да буду прилагођени новој опреми и започета је монтажа опреме – инсталиране су три пресе и платформа за мешалице, а очекује се пошиљка аутоматизоване линија за сушење опека из Кине и АББ робота и опреме за лабораторију из Немачке. У току су активности на повећању снаге електричне енергије, инсталације опреме за грејање производне хале, а ради се и адаптација и опремање објекта где се налази управа фирме, просторије за запослене, модерног ресторана и лабораторије за испитивање квалитета сировина и ватросталних производа.

Обиласку просторија и погона кинеске компаније са градоначелником града Краљева и генералним директором компаније „Punai DOO Kraljevo“ господином Фан Јун Лингом, присуствовали су и потпредседник „PRCO Group – centrala Kina“ господин Лиу Лиан Бинг, генерални директор „PRCO – Rusija“ господин Тиан Зхе Ганг и  директорка Људских ресурса и односа с јавношћу Биљана Шубарић.

Print Friendly, PDF & Email