Приликом посете Краљеву, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић је, заједно са градоначелником др Предрагом Терзићем, обишла радове на унапређењу енергетске ефикасности у једној од највећих школа на територији града – Основној школи „Вук Караџић“.

Како је истакао градоначелник, министри у Влади Републике Србије имају свакодневно велики број важних састанака, припремају уредбе и законске прописе, али је веома важно и да изађу из кабинета да би увидели како успешно могу да реше проблеме грађана.

„Министарство рударства и енергетике обезбедило је средства како бисмо успели да изолујемо школу која се налази у Рибници и како бисмо, поред изолације, успели да заменимо стари котао новим, савременим, котлом на гас. Министарка је сада могла лично да се увери колико то значи директорки, професорима наставницима, а првенствено ученицима“, изјавио је Терзић, истакавши да ће, поред професора и ђака, замена котла значити и свим становницима Рибнице јер ће загађеност бити значајно смањена.

Први човек Краљева подсетио је да је Град у сарадњи са Министарством рударства и енергетике до сада успешно спровео процес енергетске санације чак три објекта школства у нашем граду.

„Прво смо са Министарством уложили средства у реконструкцију објекта Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“ за шта је обезбеђено око 17 милиона динара. Након тога, средства су обезбеђена за енергетску санацију Дома ученика средњих школа у Краљеву где смо у потпуности завршили реконструкцију овог објекта, а сада смо дошли у трећи објекат за чију санацију је Министарство, још једном, обезбедило значајна финансијска средства“, појаснио је градоначелник, па додао да је Град на овогодишњем Јавном позиву за енергетску санацију јавних објеката конкурисао са два пројекта – за Машинско техничку школу „14. октобар„ и Основну школу „Јован Цвијић“ у Сирчи.

Терзић је напоменуо да Министарство енергетике и рударства сваке године излази у сусрет свим Краљевчанима који желе да замене стару и дотрајалу столарију како би њихове куће и станови били енергетски ефикасни и трошили мање енергената, али уједно и уштедели и мање загађивали животну средину.

„Уверен сам да ћемо у будућности наставити да сарађујемо са Министарством рударства и енергетике на обострано задовољство, али првенствено на задовољство свих грађана Краљева“, поручио је градоначелник.

„Сведоци смо да ће ова школа, из 1928. године, која има изузетно дугачку традицију, моћи да настави рад у савременијим и лепшим условима, пре свега сигурнијим и енергетски ефикаснијим. Битно је да улажемо у овакве објекте због комфора наставника и ученика, али и са аспекта мање потрошње електричне енергије и очувања животне средине“, истакла је министарка.

Како је појаснила, у санацију ове краљевачке школе уложено је 32 милиона динара, од којих је око 70 одсто средства из Министарства рударства и енергетике и око 30 одсто из буџета Града Краљева, а до сада су Министарство и Град уложили око 90 милиона динара у повећање енергетске ефикасности.

Како је завршетак радова планиран у току наредне недеље, а санација је почела у фебруару, министарка је нагласила да је срећна што ће ученици ове школе 1. септембра ући у реконструисану, санирану, школу, а и наставници ће моћи да раде у бољим условима.

„Санацијом ћемо успети да смањимо рачуне школе за струју и грејање за неких 40 одсто, а емисија угњен-диоксида ће се смањити за 66 одсто“, изјавила је министарка Ђедовић, па истакла да ће на следећем јавном позиву пријава бити могућа током целе године како би грађани имали могућност да обезбеде неопходна средства и направе индивидуални план да побољшају своје домове и стамбене јединице.

Основна школа „Вук Караџић“ тренутно броји укупно 917 ученика, од којих матичну школу похађа 452 ученика, издвојено одељење на Берановцу има 456 ђака, а издвојено одељење у Каменици похађа девет ученика. Директорка Милена Брковић истакла је да ће пројектом енергетске санације школског објекта бити комфорније свима, како ученицима, тако и запосленима. Она је подсетила да се до сада школа грејала на чврсто гориво односно дрво и угаљ, па је самим тим школа била један од највећих загађивача животне средине у окружењу. Сада, када пређу на гас, емисија штетних гасова ће се знатно смањити, а и услови за рад у школи ће бити знатно пристојнији.

Print Friendly, PDF & Email