Када је, током јунских поплава које су погодиле град Краљево урушен мост преко Мусине реке код Адрана, изграђен 1964. године, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић одмах је изашао на терен, а Министарство је издало хитан налог за формирање привремене девијације на месту прекида саобраћаја на државном путу првог Б реда 22, Мрчајевци – Адрани код моста преко Мусине реке, и обећало изградњу потпуно новог моста у рекордном року од свега четири месеца.

Министар Весић и градоначелник Терзић обишли су радове на изградњи новог моста.

„Пре два дана издата је дозвола и д.о.о. ′Нови Пазар-пут′ је почео реконструкцију односно изградњу новог моста, који ће бити метар и по виши него досадашњи, изнад саме обалоутврде, и биће завршен за најдуже три месеца“, нагласио је министар, па истакао:

„Ово је за наук како убудуће при реконструкцији свих постојећих објеката треба водити рачуна да се ради на принципу стогодишњих вода јер, када је овај мост реконструисан пре неколико година, није се водило рачуна о томе. Управо због тога, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре инсистира да сада, када се раде реконструкције, све буде по свим правилима.“

Како сматра, боље је и да се сачека и да, можда, више кошта, али да се ураде објекти који ће да трају. Весић је казао да ће Министраство предложити да се на територији читаве Републике Србије уради катастар свих инфраструктурних саобраћајних објеката, да се попишу сви путеви, мостови, надвожњаци, и да се кроз тај процес, кроз закон који ће предложити – о одржавању инфраструктуре, тачно зна ко је надлежан за сваки инфраструктурни објекат, ко одваја новац како би се објекти одржавали.

Министар је подсетио на то да је, у исто време када је овај мост срушен, дошло до несреће и у Мрчајевцима, где се мост на Морави такође обрушио. Према његовим речима, Министарство је прошле године дало новац за реконструкцију тог моста, која је баш у време поплава требало да крене, тако да ће градња моста, који је једна од најбржих веза између Чачка и Краљева, кренути сада.

„Они имају обавезу да до марта наредне године заврше мост, али очекујем да ће то бити и до краја ове године, тако да ћемо, након што мост у Краљеву буде завршен, имати завршен и мост код Мрчајеваца“, изјавио је Весић, захваливши градоначелнику Терзићу односно Граду Краљеву, који је брзо реаговао и издао све неопходне дозволе, као и „Путевима Србије“ и предузећу „Нови Пазар-пут“, на ефикасности.

Како напомиње министар, у овом тренутку на више од стотину локација се врши санација последица поплава, а штета је износила више од 2,5 милијарде динара, и то само када су у питању путеви који су у надлежности Републике.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић подсетио је на то да је  министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, са директором Јавног предузећа „Путеви Србије“ Зораном Дробњаком, након што се мост урушио услед обилних падавина у јуну, већ сутрадан дошао у Адране.

„Тада смо се са извођачем радова ′Нови Пазар-пут′ договорили да већ за два дана започне изградња девијације како би сви људи који живе у Адранима, Краљеву, али и људи који пролазе Ибарском магистралом кроз Адране, могли да безбедно пређу Мусину реку. У рекордном року изграђена је девијација, а одмах након тога, на основу услова имаоца свих јавних овлашћења, направљен је пројекат тако да већ сада започиње градња новог моста у Адранима, који ће моћи да прихвати знатно већу количину воде и биће направљен тако да служи деценијама“, истакао је Терзић.

Како је појаснио, решење које је до сада постојало није било добро јер није подразумевало услов стогодишњих вода тако да су бујице знатно оштетиле стуб моста и на крају довеле до његовог урушавања.

„Најбитније је да градимо квалитетне објекте који ће дуго трајати и, као што је рекао министар, морамо да знамо ко се брине о том објекту, ко се стара о безбедности путника који пролазе моторним возилима и о пешацима. Верујем да ће сви мештани Адрана и Краљева бити задовољни, а знајући како ′Нови Пазар-пут′ гради, сигуран сам да ће овај објекат бити изграђен чак и за мање од три месеца“, поручио је први човек Краљева.

Директор предузећа „Виа инжињеринг“ из Новог Сада Људевит Боричић нагласио је да се нови мост ради у складу са свим прописима и стандардима и, када буде завршен, биће објекат који ће дуго година служити свим грађанима ове земље.

Према речима шефа Секције Краљево предузећа „Нови Пазар–пут“ Бранислава Папакоче, нови мост биће распона 20 метара и ширине 11,5 метара. Вршиће се навози на мост у дужини 300 метара из правца Краљева и 300 метара из правца Чачка, комплетна реконструкција магистрале са прилазним путевима, саобраћајном сигнализацијом и одводњавањем, што захтева велико ангажовање и велики број радника.

Радници раде и викендом, а како истичу, ако буде потребно, радове ће изводити и дању и ноћу. Већ су рашчистили тоне оштећеног бетона и шута које је водена бујица разнела. Укопали су дубоко у земљу и први шип на краљевачкој страни обале Мусине реке.

Print Friendly, PDF & Email