Мост који се у петак ујутру срушио услед силине набујале реке Мусаче у Адранима, на Ибарској магистрали, биће оспособљен за саобраћај у наредних десет дана – рекао је приликом обиласка терена са градоначелником др Предрагом Терзићем и представницима Штаба за ванредне ситуације града Краљева министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, најавивши градњу новог моста – рок за изградњу је четири месеца, а градиће га „Нови Пазар – пут“. Министар је рекао да је дао налог „Путевима Србије“ да се хитно изгради девијација и да се мост сруши и изгради потпуно нови.

„Овај мост је изграђен 1984. године, зато има стубове у кориту, а то се одавно не ради тако. Реконструисан је 2016. Тада је вероватно требало изградити нов, а не реконструисати постојећи мост, јер је реконструисан на старим стубовима и последица тога је да је данас оволико оштећен“, рекао је министар додајући да су „Србијаводе“ урадиле насипе како би куће биле заштићене.

Како је најавио, у наредних осам до десет дана ће бити завршена девијација, биће измештена инсталација, постављена цев кроз коју ће пролазити река и урађен земљани насип, тако да ће пут са привременим наставком бити пуштен за саобраћај.

„За десет дана ће се пролазити преко девијације и биће успостављен саобраћај, мораће да се вози спорије, али ће саобраћај ићи – то је ургентна мера. Следећа мера је да се сруши овај мост, да се направи нови, који ће бити изграђен са много већим распоном, јер мора тако због реке и, оно што је важно, биће подигнут у односу на садашњи, који је грађен ниже од бедема, што је један од проблема”, казао је министар Весић додајући да ће и то и исправљање корита реке урадити „Нови Пазар – пут“, како би нови мост био урађен онако како треба да се ради да се овакве ситуације не би дешавале.

Министар је захвалио МУП-у Републике Србије, Сектору за ванредне ситуације, који су и овде и свуда на територији Србије приправни да заштите животе људи, као и Граду Краљеву, који је реаговао како треба, прогласио ванредну ситуацију, урадио све што треба, тако да ће се сада радити процена и на тај начин ће и овај проблем бити решен.

Весић је још једном истакао да ће у року од десет дана бити урађена девијација, након чега следи рушење моста, а у међувремену ће бити измештање инсталација и за четири месеца ће бити завршена изградња потпуно новог моста.

Он је напоменуо да од Града Краљева, као и од других локалних самоуправа, очекује да, када прође поплавни талас, попишу штету, како на инфраструктури – локалној, регионалној и магистралној, тако и штету на приватној имовини и, у складу са законом, заједнички ће решавати и тај проблем. Према његовим речима, држава ће наставити започето после поплава 2014. године – да регулише токове свих река, посебно другог и трећег реда, како би се спречило да се овакве ствари више дешавају.

„Министарство је од Европске уније тражило да се уради пројекат реконструкције локалних и регионалних путева и обезбедило преко Европске инвестиционе банке 85 милиона евра за реконструкцију локалних путева. Време је да, осим изградње великих ауто-путева и брзих саобраћајница, кренемо у обнову  локалних путева, а за то је потребно заиста много новца и држава толико новца нема да би могла то да уради одједном, али ћемо дати акценат локалним и регионалним путевима јер они су подједнако важни људима који ту живе као што су важне брзе саобраћајнице“, казао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић приликом обиласка локација погођених поплавама на територији града Краљева.

Директор предузећа „Нови Пазар – пут“ Александар Грбовић је потврдио да одмах почињу изградњу девијације.

„Потрудићемо се, у договору са пројектантима, да девијација буде двосмерна или, ако не буде могуће за теретни саобраћај, бар семофорски буде регулисано да теретна возила могу да прођу овуда. Одмах по измештању инсталација за гас, далековод и струју, почећемо да радимо мост, а потрудићемо се да га завршимо и месец дана раније од предвиђеног“, рекао је Грбовић.

Директор „Коридора Србије“ Александар Антић је казао да је на делу отвореног градилишта поред Мораве вода однела материјал, али деоница коридора пуштеног у саобраћај није оштећена.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао да је Влада Републике Србије изузетно брзо реаговала после јучерашњих обилних падавина на подручју Краљева, те да је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, након јучерашњег разговора, већ данас дошао са извођачима радова, тако да ће изградња потпуно новог моста започети већ у понедељак.

„То је доказ да Влада брине о свим грађанима без обзира да ли они живе у Београду, Краљеву или у неком мањем месту. За нас је веома важно да новоизграђени мост буде такав да може да прими већу количину воде односно распон моста мора да буде већи и мост мора да буде виши како би, када дође до обилних падавина, могао да прихвати оволику количину воде. ‘Србијаводе’ су завршиле свој део посла, насип је знатно виши у односу на период пре три-четири године, када смо имали последње велике поплаве, тако да Мусина река није успела да се излије из корита. Нажалост, мост је био критична тачка и изградњом потпуно новог моста мислим да ћемо решити проблем свих становника Адрана, али и људи који пролазе Ибраском магистралом“, рекао је градоначелник Краљева подсетивши на то да је реконструкција дела Ибарске магистрале од Мрчајеваца до Краљева вршена 2016, када и реконструкција а не изградња новог моста у Адранима.

„Мислим да је важно за све грађане да коначно добију потпуно нов мост и да ће сви становници Адрана и других места у околини бити задовољни изградњом новог моста, која нас очекује веома брзо, према речима министра – за свега четири месеца“, казао је Терзић.

Обиласку терена на територији нашег града са министром, претходила је седница Градског штаба за ванредне ситуације, на којој је разматрана тренутна ситуација односно договарани даљи кораци.

Према речима члана Штаба и члана Градског већа града Краљева задуженог за послове из области развоја система заштите и спасавања и цивилну заштиту Радоице Кочовића, за нама је ноћ у којој су сви били приправни, али, срећом, није се десио поплавни талас Западне Мораве, захваљујући томе што су се водостаји попречних вода смањили. Како је навео, претходног дана је интервенисано у Индустријској зони Шеовац, да се спасу привредни објекти.

„Успели смо да противпоплавним системима помогнемо и ‘Радијатору’ и ‘Гиру’, као и другим објектима у тој зони. Током ноћи смо имали интервенције у Ласцу, Роћевићима, на путним правцима који су били у прекиду на мостовима ЈКП „Путеви“ су успоставили комуникацију – импровизовано, а када се стабилизује време, наставићемо по плану да и те и друге локације на територији града санирамо према пројектима“, рекао је Кочовић.

Он је апеловао на председнике месних заједница да са свим одговорним са терена, повереницима цивилне заштите и другима, све пријаве, на 1985, стручно-оперативном тиму, на чијем челу је директор Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево, који је од првог дана приправан, у непрекидном заседању, непрекидно на терену и евидентира све проблеме.

„Добро је да сви, посебно председници месних заједница, извештаје стања предају Јавном предузећу за уређивање грађевинског земљишта, како бисмо у сумираном извештају знали шта се где десило, да не бисмо нешто пропустили и како бисмо направили план санације терена у потпуности“, нагласио је Кочовић.

Он је, с обзиром на пријаве грађана о угинулим животињама, казао да је за то задужено ЈКП „Чистоћа“ Краљево и замолио суграђане да благовремено пријављују такве случајеве – „Чистоћи“ или стручно-оперативном тиму односно Јавном предузећу.

Навео је и да је током ноћи у Јабучару у Адранима евакуисано неколико породица, јер је Морава излила у том делу по којем се, иако није био на ударном поплавном таласу, вода разлила. Откако је почело невреме последњих дана, каже Кочовић, има око 50 објеката где је продрла вода или делимично поплавила неке економске или стамбене објекте. Претходног дана је било двадесетак, углавном у Грдици, Стублу, Ласцу, Роћевићима.

Кочовић је позвао суграђане којима је поплављен стамбени објекат да се, ако су им потребни храна или хемијска средства, јаве Штабу или Црвеном крсту, да их региструју, будући да је Црвени крст припремио пакете.

Он очекује да ће током дана ослабити падавине јер и РХМЗ најављује престанак падавина, знатно више температуре наредних дана, што ће, како истиче, смирити ситуацију, омогућити да се вода повуче у корита и створи простор за евентуално нове падавине најављене за крај следеће седмице.

Кочовић наводи да Ибар у Конаревском пољу не плави, али носи обалу непосредно изнад самог изворишта Конарево, тако да је договорено са „Србијаводама“ да се направи нови елаборат да се тај део обале заштити како не би угрозио извориште у Конаревском пољу. Према његовим речима, ниво Мораве је, од 19.00 часова синоћ до јутрос до 7.00, у Кратовској стени пао за 21 центиметар, а у Чачку 14 центиметара.

„Највероватније, пик поплавног таласа сада пролази кроз Краљево, Морава је напунила корито од Чачка до Краљева и Крушевца. Ако не буде новог дотока воде, не треба очекивати нове проблеме са Западном Моравом“, рекао је Кочовић додајући да је мост преко Мораве, старим чачанским путем ка Мрчајевцима, јутрос урушен.

Према речима др Милоша Урдова, специјалисте хигијене Завода за јавно здравље Краљево, стручне службе Завода су, као и свих ових дана, у непосредном контакту са одговорнима ЈКП „Водовод“ и нема битнијих промена на водизвориштима ЈКП „Водовод“ Краљево.

„Јуче око поднева, из превентивних разлога, искључена је црпна станица Стрелиште, поред црпне станице Ђерез, која је претходног дана искључена превентивно јер може да буде угожена услед поплавних таласа. Остале црпне станице, пре свега Жичко и Конаревско поље, нису угрожене овим поплавним таласом“, рекао је представник Завода за јавно здравље додајући да, према данашњим прелиминарним подацима, вода за пиће из градског водовода је у потпуности безбедна за пиће.

Он је напоменуо да се на територији града налази више десетина јавних чесми, које су овом тренутку проглашене хигијенски неисправним док се не изврши редовно узорковање када се ситуација, што се тиче метеоролошких услова, смири.

Препорука грађанима је да употребљавају градску воду односно да председници месних заједница од Штаба за ванредне ситуације траже цистерне са градском водом која је хигијенски исправна или да купују флаширану воду.

„Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље издао је јасно упутство домовима здравља, пре свега мислим на Службу за заштиту здравља одраслог становништва, Службу за заштиту здравља деце, Медицину рада и Хитну медицинску помоћ, да, уколико дође до заразне болести односно хидричних епидемија које имају симптоме повишене телесне температуре, дијареје и повраћања, одмах групишу те људе, узму контакте и обавесте Завод како би се спровело епидемиолошко истраживање и спречио настанак заразне болести које се могу потенцијално јавити у овом тренутку“, рекао је Урдов.

„Уз то, с обзиром на то да се улази у поступак асанације терена будући да ће се грађани враћати у домове који су очишћени, напомињем да грађанство користи личну заштитну опрему – рукавице, чизме и маске, да се не би појавиле заразне болести. Асанацију терена ради одрасло мушко и здраво становништво, не жене, поготову не деца. Када се механички очисти од муља и отпада, а након што се смире метеоролошки услови, Завод ће, према списку Штаба за ванредне ситуације, изаћи на терен и извршити завршну дезинфекцију поплављених подручја, која се може спровести тек када се физички односно механички очисте сва подручја“, рекао је др Милош Урдов истичући да ће најављени пораст температуре довести до спонтаног исушивања терена и повлачења воде.

Print Friendly, PDF & Email