Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, са државним секретаром Крстом Јањушевићем и помоћником министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић, посетио је град Краљево, где је заједно са градоначелником др Предрагом Терзићем и његовим сарадницима разговарао о будућим заједничким корацима и сарадњи.

Представници Министарства су, након разговора са градоначелником, у градској кући, одржали састанак са помоћником градоначелника за социјална питања, чланом Градског већа за социјална питања и бригу о деци и породици, директорима Центра за социјални рад, Центра локалних услуга, Геронтолошког центра, Националне службе за запошљавање – Филијала Краљево, Фонд ПИО – Филијала Краљево.

Министар Селаковић је изразио задовољство што је имао прилику да лично разговара са градоначелником, његовим сарадницима и руководиоцима установа, органа и организација које се налазе у делокругу надлежности Министарства.

„Врста приступа коју смо почели да примењујемо обилазећи прво околна седишта, а потом и јединице локалне самоуправе односно градове и општине које нису седишта округа, на првом месту мотивисана је жељом да успоставимо бољу кооординацију рада свих тих органа који се налазе у делокругу надлежности министарства на чијем сам челу“, изјавио је Селаковић.

Како је појаснио, приликом посете Краљеву могао је да чује који су то конкретни проблеми са којим се сусрећу руководиоци у својим установама, да увиди шта је у претходне две године Министарство односно Република улагала у рад установа на локалу и да сагледа планове за рад у 2023. години.

„И те како сам задовољан и поносан чињеницом да је Град Краљево у претходних шест година готово утростручио свој буџет, што је на радост свих оних који раде у систему социјалне заштите и оних који су корисници система социјалне заштите, на првом месту зато што су повећана и давања из локалног буџета“, истакао је министар, нагласивши да Краљево издваја око 4,5 одсто буџета на социјалну заштиту.

Селаковић је поручио да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у овој години нарочиту пажњу посветити оспособљавању за бољи рад и обезбеђивању бољих услова за наше најстарије који су смештени у Геронтолошком центру у Матарушкој Бањи, као и да ће из буџета у овој години бити издвојено 29.000.000 динара за набавку опреме и спровођење радова у Геронтолошком центру који ће подићи ниво услуге смештаја корисницима.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао да Град годинама остварује веома добру сарадњу са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

„До сада се никада није догодило да министар, државни секретар и помоћник министра заједно дођу у Краљево и обаве разговор са свим установама социјане заштите и из тих разговора закључе шта је оно што се ради веома добро, како систем функционише, које проблеме имамо и са којим проблемима се сусрећу корисници услуга“, појаснио је Терзић.

Министар Селаковић и градоначелник Терзић, са сарадницима, обишли су и адаптиране просторије Међуопштинске организације Савеза слепих Србије – Краљево, где су са представницима удружења особа са инвалидитетом – Удружења оболелих од мултипле склерозе, Основне организације глувих и наглувих, Друштва за помоћ МНРО, Међуопштинске организације слепих, Kраљевачког удружења за помоћ особама са аутизмом, Удружења параплегичара Рашког округа, Друштва за церебралну и дечју парализу, Друштва за борбу против шећерне болести, Удружења дистрофичара и Удружења особа са инвалидитетом „CARPE DIEM – ИСKОРИСТИ ДАН“, разговарали о њиховим проблемима и потенцијалним решењима.

Према речима градоначелника, на састанку са представницима удружења особа са инвалидитетом се говорило шта је све урађено уз помоћ Министарства и Града, али и шта би било добро да се учини како би се побољшао статус особа са инвалидитетом у нашем друштву.

„Министри у Влади Репулике Србије припремају правна акта, решавају проблеме на републичком нивоу, али уколико желите да видите како функционише живот, треба да дођете у локалне самоуправе и разговарате са оним људима на које се односе прописи које усвајамо. Због тога похваљујем читав тим министра Селаковића који је показао одговорност и интересовање да побољша статус свих корисника социјалних услуга не територији не само Краљева, него читаве Републике Србије“, поручио је Терзић.

Министар Селаковић је посебан акценат дао састанку са представницима удружења особа са инвалидитетом са којима су он и његови сарадници разговарали „не само о томе шта је до сада урађено, него шта је то што може Министарство да учини да би олакшало живот и решавало лакше проблеме особама са инвалидитетом“.

„Договорили смо шта ћемо радити заједно са Градом, али и другим министарствима, и надам се да ћемо у другој половини године поново посетити ваш диван град и ове дивне људе обрадовати оним о чему смо данас разговарали и за шта смо преузели обавезу да урадимо“, поручио је Селаковић.

Председник Уније удружења особа са инвалидитетом и председник Међуопштинске организације Савеза слепих Србије – Краљево Ранко Вуковић изразио је задовољство што је министар са својим тимом посетио адаптиране просторије Удружења у Улици IV краљевачког батаљона број 5.

Како је истакао, Удружење постоји од 1956. године, а ово је први пут да у краљевачки Савез слепих долази министар.

„Састанак није био протоколаран, већ изузетно садржајан. У сарадњи са свим удружењима особа са инвалидитетом града Краљева таргетирали смо проблеме са којима се сусрећу особе са инвалидитетом. За велику већину мислим да се види наговештај решења. Такође, истакли смо све добро што је урађено у претходном периоду. Сматрам да је Краљево фантастичан пример како заједнички фукционишу Градска управа, Министарство и удружења у партнерском односу, и то је сигуран пут да локална самоуправа постане боље место за живот особа са инвалидитетом“, поручио је Вуковић.

Министар је приликом посете Краљеву имао прилику да се сусретне и са представницима борачких организација, којих, како је истакао, у Краљеву има јако много.

„Борачке популације у Краљеву има много. Више од 1.600 лица до сада је, у складу са Законом о борачко-инвалидској заштити, регулисало и утврдило свој статус решењима које је издала локална самоуправа и легитимацијама. Уверени смо да ћемо у директној комуникацији успевати да решавамо проблеме са којима се сусрећу“, рекао је Селаковић.

Посета Краљеву министра Селаковића је обухватила и поделу пакетића деци из породица које су чланови Удружења ратних војних инвалида града Kраљева, Удружења учесника рата 1991-1999, Удружења породица палих бораца и Удружења грађана „Покрет срце хероја“. Малишанима су, у присуству родитеља, министар и градоначелник, са сарадницима, уручили пакете.

Print Friendly, PDF & Email