Удружењe пензионера града Краљева традиционално је, поводом обележавања месеца старих, организовало свечано окупљање и дружење за најстарије чланове у просторијама Удружења.

Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић поздравио је чланове краљевачког Удружења пензионера и захвалио им на свему што су својим дугогодишњим радом и залагањима урадили за наш град и државу, истакавши да ће Град и у будућности наставити да ради на побољшању услова живота пензионера.

„Удружење пензионера града Краљева основано је давне 1946. године, а данас, у њиховим просторијама, разговарали смо о њиховим проблемима, потребама и предлозима. Са нама су данас њих 115 који имају 90 или више година, 26 парова који су у браку 60 година и дуже, а обоје у пензији, и пет пензинера који користе пензију 40 и више година, а најстарија пензионерка Славка Дуњић има 101 годину. О свим овим људима који су деценијама радили и изградили све што постоји у овом граду – објекте јавног становања, зграде, мостове, путеве и тротоаре које свакодневно користимо треба да бринемо. Све што постоји у Србији и у Краљеву плод је вишедеценијског мукотрпног рада ових људи који су данас у пензији“, нагласио је Терзић.

Како је истакао, изузетно је важно да плате расту, из месеца у месец, из године у годину, али и да расту и минималне и пензије које прима највећи број наших пензионера.

„Морамо да проналазимо начине како да наши пензионери добију и друге погодности, како да боље живе, јер пензионери не користе ту пензију само за себе, већ, неретко, помажу и деци и унуцима, зато се Град труди да обезбеди различите погодности за пензинере“, казао је председник Привременог органа града Краљева.

Према његовим речима, Град Краљево је претходних година обезбеђивао и бесплатне представе у Краљевачком позоришту, а од ове године, Град је у сарадњи са краљевачким привредницима и Филијалом Фонда за пензијско и инвалидско осигурање обезбедио и пензионерске картице које омогућавају попусте на различите услуге – у продавницама робе широке потрошње, у апотекама и свим оним продавницама у које наши пензионери често одлазе.

„Морамо пронаћи начин да бринемо о тим људима и да, као друштво, додатно помогнемо нашим најстаријим суграђанима јер ми, млади људи, њима дугујемо и тај дуг треба да вратимо“, поручио је Терзић.

Председник Удружења пензионера града Краљева Ратомир Дробњак захвалио је Граду Краљеву на дугогодишњој подршци и успешној сарадњи. Према његовим речима, Удружење сваког 31. октобра, традиционално, дочекује своје најстарије пензионере, којих укупно има 172.

„Сви они ће добити по 3.000 динара на поклон, а приредили смо им и дружење уз ручак. Бенефити чланства су велики јер све што им је потребно могу да набаве преко Удружења – дрва за огрев, сухомеснате производе, белу технику на отплату, позајмице које могу бити од 10.000 до 100.000 динара“, појаснио је Дробњак.

Милутин Милосављевић, некадашњи председник Удружења, уједно најстарији пензионер и члан Удружења већ 39 година, истиче да пензионерске дане проводи окружен породицом и да је здравље најважније како би се уживало у пензионерским данима. Према речима најстаријег брачног пара, који је у заједници пуних 67 година, Љубице и Александра Рудњанина, најважнији рецепт за дуг брак је толеранција.

Удружење пензионера града Краљева основано је 14. априла 1946. године, и тада је имало свега 27 чланова, а данас броји готово 16.000 чланова, углавном из Краљева, али и из целе Србије. У току целе године Удружење пензионера активно се састаје на комисијама – за излете и дружења, активу жена, разматра и решава питања у интересу добробити чланства, док пензионери активно сарађују са месним организацијама, Црвеним крстом, Центром за социјални рад и Републичким фондом ПИО – Филијала Краљево.

Print Friendly, PDF & Email