Првог на тренутној ранг-листи најбољих кајакаша и кануиста Европе у дисциплини кану једносед, другог у дисциплини кану двосед са Крумов Зораном – Павла Здравковића, члана Кајак кану клуба Медицинар, репрезентативца, нашег суграђанина, примио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са помоћником за спорт Милошем Симовићем.

Само током ове године, Павле је освајач првог Европског купа у Скопљу у спринту, другог места у кану двоседу са Крумов Зораном у дисциплини спринт на првом Европском купу. Освојио је четврто место на међународном Икас слалому у Скопљу, друго место на другом Европском купу у Словенији у кану двоседу са Крумов Зораном, пето место на другом Европском купу у Словенији у кану једноседу, био је једини финалиста из репрезентације Србије на Европском првенству у Скопљу, заузео је осмо место, након пар грешака фалило му је 65 стотинки за медаљу. Био је у кампу талената под покровитељством светске кајакашке репрезентације, где је учествовао на Светском првенству у спринту и након великом пеха – сломио весло у току трке, није завршио вожњу. У склопу Првенства, учествовао је на такмичењу ДЕМО 3.8, новој дисциплини где се са пластичним кајаком дужине 3.8 метара скаче у воду са висине од 6-7 метара и вози спринт, где је „добио“ најбољег кајакаша Србије Марка Марјановића и завршио на тринаестом месту.

„Павле Здравковић проноси славу нашег града на готово сваком такмичењу на ком се појави. Он је не један од најбољих, већ први на листи кануиста који возе једносед у читавој Европи, а такмичи се и у двоседу такође са Краљевчанином. Надам се да ће и у будућности доносити медаље у наш град“, рекао је Терзић додајући да је на пријему било речи о могућности да град додатно помогне клуб.

„Мм ћемо се увек трудити да на сваки начин изађемо у сусрет свим спортистима и тренерима из Kраљева, који се труде да бележе добре резултате и на републичким и на међународним такмичењима“, поручио је градоначелник и подсетио на то да нас, већ за викенд, у Kраљеву очекује највећи спортски догађај у историји нашег града – Балкански атлетских шампионат, који ће у Kраљево довести такмичаре из више од 20 држава.

„Балкан нема 20 држава, али Балканска атлетска федерација је неупоредиво већа, тако да ће сви ти људи, али и њихови тренери и симпатизери, људи који их подржавају, бити гости Kраљева у та два дана. Много ће зарадити и краљевачки хотелијери, наши угоститељи, јер ће сви ти људи преспавати углавном у Kраљеву, само један део њих у Врњачкој Бањи, и овде ће трошити новац. Наша намера је да у будућности организујемо што је могуће више спортских такмичења јер она доносе приход граду“, рекао је Терзић.

Павле је захвалио градоначелнику и помоћнику градоначелника што подржавају спорт и што су толики љубитељи спорта. Такође, захвалио је свима на републичком, али и на локалном нивоу, као и свим колегама у Жандармерији који га подржавају као спортисту.

Нижући успехе и учећи из грешака које су га коштале вишег пласмана и медаља, вежбајући и припремајући се за нове и веће успехе, Павле настоји да услове за вежбање који су му доступни максимално искористи. Према његовом мишљењу, генерално, кајакашком спорту у Kраљеву недостаје нека дивља вода, стаза на којој би могли могли да буду адекватни тренинзи да би резултати били много бољи.

„Ово што имамо горе у Ушћу, бук Грмчић, добар је за тренинг, али за неки виши ниво би требало мало да се преуреди, да се адаптира конкретно за ту намену“, каже Павле.

Кајак кану клуб Медицинар је основан 2011. у Нишу, а прошле године је клуб пребачен у Kраљево и променио је управу,

„То се сад види по резултатима које доносимо – то је тренутно најбољи клуб у држави на дивљим водама по резултатима. Има 30 чланова, константно долази до повећања броја јер има још људи који су заинтересовани да се укључе и да почну да се такмиче“, прича Павле помињући и међусобну сарадњу између клубова – иду заједно на такмичења, деле трошкове пута… Како каже, има подршке репрезентације за европска и светска првенства, али не и за остала такмичења, а захтева се константно такмичења да би се остало на врхунском нивоу.

Print Friendly, PDF & Email