Педесет студената града Краљева који су постигли најбоље резултате током студирања и испунили услове прописане конкурсом, у школској 2022/2023. години, од Града Краљева, добијају дупло више од износа градске стипендије која је исплаћивана до прошле године. Град Краљево је, у буџету за 2023. годину, определио 10.000.000 динара за стипендирање 50 најбољих студената, који ће добијати 20.000 месечно, осим у јулу и августу, када се стипендије не исплаћују, знатно премашивши износ републичке, која износи 13.000 динара месечно током десет месеци.

„Град Kраљево је одлучио да наша стипендија буде виша у односу на државну стипендију и драго ми је да ће деца из Kраљева моћи да са овим новцем плате и дом и исхрану у студентској мензи и да ће тај новац значити да могу да наставе школовање, да могу да заврше факултете. А када заврше факултете, очекујем да ће се макар део њих вратити у Kраљеву, а остали свршени студенти који остану да живе у Београду, Новом Саду или у иностранству, треба да се труде да помогну свом граду, да наставе да излазе у сусрет својим суграђанима, да увек мисле на Kраљево. Ми се трудимо да данас помажемо њима, очекујући да ће они сутра наћи начин да помогну граду у ком су рођени и у ком су одрасли“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је са студентима потписао уговоре о стипендирању за школску 2022/2023. годину.

Услов за добијање стипендије Града Краљева и ове године био је да наши млади суграђани, који студирају државне високе школе и факултете и на буџету су, буду држављани Републике Србије, као и да имају пријављено пребивалиште на територији града Краљева најмање три године пре расписивања конкурса, да имају просек виши од 8,5 и да су студенти друге, треће, четврте или сваке наредне године студија за оне факултете који трају пет или шест година и да нису обновили ниједну годину. И студенти мастер студија су могли да се пријаве.

Од 84 кандидата, колико се пријавило на расписани Конкурс за доделу стипендија студентима града Краљева за школску 2022/2023 годину, који је трајао од 7. до 21. априла, а који је расписала Комисија за доделу стипендија студентима града Краљева, 50 најбољих имало је просек од 10,00 до 8,89.

Студенти истичу да им ове стипендије и те како значе будући да у овом животном периоду имају велике издатке које носи студентски живот – и да плате обавезе, и да набаве средства која ће им олакшати и убрзати учење и рад, и да обезбеде боље услове студирања… али и да знају да њихов град цени њихово улагање у себе а потом и родни град.

Краљевачки овогодишњи најбољи студенти, у Београду, Чачку, Новом Саду, Крагујевцу, Врњачкој Бањи, Нишу, уче на Филолошком кинески, српски и књижевност, енглески, немачки језик, Информационе технологије на Факултету техничких наука, Високу здравствену школу на Академији струковних студија, успехе постижу и на Факултету ликовних уметности, Фармацеутском, Медицинском факултету односно Универзитету одбране – Медицинском факултету ВМА – Одсеку за питања кадета и слушалаца, на Војној академији, Београдској академији пословних и уметничких струковних студија – Одсеку за уметност и дизајн, Природно-математичком, али и Факултету за хотелијерство и туризам, као и на Филозофском односно Филозофском факултету примењене уметности и Факултету примењених уметности, Академији техничко-уметничких струковних студија, Факултету музичке уметности, Пољопривредном, Економском, као и Факултету организационих наука, Факултету драамских уметности, Филолошко-уметничком факултету…

Print Friendly, PDF & Email