Спортско лето на Атлетском стадиону у Граду Краљеву наставља се – након Првенства Балкана у атлетици за сениоре, на којем је учествовало двадесет земаља, последњег јулског викенда Краљево дочекује домаће атлетичаре и Првенство Србије за сениоре/ке и Првенство Србије у вишебојима за млађе јуниоре/ке у атлетици.

На конференцији за новинаре уочи такмичења, помоћник градоначелника града Краљева за спорт Милош Симовић истакао је да је Краљево имало срећу да угости најбоље атлетичаре из свих балканских земаља, више од 600 шампиона.

„На Првенству Србије очекујемо више од 500 спортиста, најбоље што држава Србија има. Очекујемо такође пуно добрих резултата, пуно норми за нека међународна такмичења. Поносни смо што град Kраљево полако постаје атлетски центар Србије и што имамо ту част да угостимо све великане атлетике и будуће велике шампионе у атлетици“, рекао је Симовић додајући да ће и у суботу и у недељу, од 12.00 односно 13.00 до 19.00 часова, бити веома занимљиво с обзиром на надметања у 43 дисциплине, као и јако лепих изненађења у току такмичења. Он је истакао да ће Краљево имати своје такмичаре.

„Надамо се да ће Kраљево после дужег низа година имати и своје шампионе на овом такмичењу, атлетичаре који ће освојити медаље. Седам такмичара из Kраљева такмичиће се на 100, 200, 400 и 800 метара, имаћемо бацаче у кугли и диску, штафете четири пута 100 и четири пута 400 метара“, рекао је бивши атлетски шампион и позвао суграђане да за викенд дођу да подрже домаће такмичара, али и све који ће учествовати, јер им је ово такмичење јако битно за остваривање норми и грађење каријера.

Сада тренер, иначе један од најбољих српских атлетичара свих времена, од 1993. државни рекордер у скоку увис – Драгутин Топић, захвалио је Граду Kраљеву и свом великом пријатељу Милошу Симовићу, коме је, како је истакао, имао част да буде и капитен у репрезентацији.

„Захваљујући његовом ентузијазму и тиму који га окружује, Краљеве је стварно, са пуним правом, постало центар српске атлетике. Енергија коју поседује град и људи који раде за атлетику стварно је фантастична. Прошле године сам са својим клубом и својим наследницима био овде на припремама и уверио се у све капацитете, који су изузетни – стадион и сама стаза су величанствени. Пресрећан сам што сам поново овде и радо ћу се враћати. Све што треба једном граду да постане спортски центар, не само атлетски, Kраљево поседује. Сигуран сам да ће овај град цветати и имати још оваквих манифестација, а ми већ имамо идеје да проширимо сарадњу. Хвала граду Kраљеву што ради све ово што ради за атлетику, надам се да ће такмичари својим резултатима да се одуже оваквој организацији“, поручио је Топић.

Како је истакао, сениорско првенство државе је изузетно важно за наше спортисте – то је последња провера јуниорском тиму репрезентације Србије пред наступ на Првенству Европе у Јерусалиму од 7. до 10. августа.

„Они немају право да испуне норме, ко је испунио – испунио, али је велики тест да се, са својим старијим колегама, увере у своју форму и да избруше неке недостатке који можда постоје. За сениоре је јако важно такмичење јер је последња шанса да се остваре резултати пре свега и златне медаље, са којима ће они добити неке додатне поене, на основу којих ће изборити право за квалификације за Светско првенство ове године у Будимпешти. Имамо четворо-петоро који су на на прагу да уђу у ужи избор за састав репрезентације у Будимпешти“, казао је Драгутин Топић.

Јуниорски рекордер на 200 метара и финалиста Првенства Европе за млађе јуниоре Милош Нисић, пети у Европи, један од учесника државног такмичења које се за викенд одржава у нашем граду, атлетиком се бави од почетка 2018. године.

„У Kраљеву сам био прошле године на припремама – то су једне од најбољих припрема на којима сам био, услови су стварно супер. Надам се да ћу успети да направим нови лични рекорд и на 200 и на 100 метара, али и да видим за шта сам способан пре одласка у Израел“, каже Нисић.

Вицешампионка Европе у троскоку, прошлогодишњи првак државе са 16 година – Теодора Боберић, атлетиком се бави девет година.

„Очекујем да скочим лични рекорд, да се мало више покажем. Имамо још европско првенство у Јерусалиму, надам се да ћу да одбраним друго место“, поручила је Теодора.

Свечано отварање Првенства Србије за сениоре/ке и Првенство Србије у вишебојима за млађе јуниоре/ке у атлетици, у организацији Српског атлетског савеза, у сарадњи са Атлетским клубом „Краљево“ и Градом Краљевом, заказано је за суботу, 29. јул, у 15.00 часова.

Print Friendly, PDF & Email